"Алкохол и неправоспособност" през празниците и по третокласните пътища, и край заведенията

Снимки: Пресцентър МВР

На областните дирекции са разпоредени редица мерки за обезпечаване на пътната безопасност преди, по време и след Великденските празници. Те бяха представени днес от началника на отдел "Пътна полиция" комисар Антон Антонов и ръководни служители от главната дирекция, отговарящи за пътния контрол.
Ще бъде осигурено активно присъствие на полицейски екипи за регулиране и контрол на движението на най-натоварените и конфликтни пътни участъци в дните с очакван най-интензивен трафик - 17, 18 и 21 април.

Комисар Антонов представи интерактивна карта на пътните участъци и точки от републиканската пътна мрежа, в които се очаква засилен трафик и евентуално струпване на автомобили. Към тези места ще бъдат разпределени допълнителни екипи на пътната полиция с цел подпомагане на движението и съдействие на водачите.

Разпоредено е служителите от структурните звена "Пътна полиция" да предприемат действия за улесняване на пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на паркирането в подходите и районите на масово посещавани храмове в празничните дни.

През празничните дни ще се организират и проведат полицейски операции "Алкохол и неправоспособност" с участие на максимален брой полицейски служители, като контролът ще обхване и третокласните и общинските пътища, подходите и районите на заведения и атракционни места. В хода на операциите ще се акцентира и върху контрола над водачите и пътниците за поставени обезопасителни колани и каски, както и за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобила, за  управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди и други.

В дните 17 и 21 април предстои да се проведат полицейски операции "Скорост" с техническите средства за контрол на скоростта чрез мобилните системи и радари. Нарушителите ще се спират и санкционират на място при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания и Закона за движение по пътищата.

Разпоредено е осъществяването на контрол за спазване на заповедта на Агенция "Пътна инфраструктура" относно въвеждането на временна организация на движението по участъци, предназначени за моторни превозни средства, превозващи товари с максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника – ограничението е за времето от 18 до 21часа в последния работен (предпразничен) ден и от 14 до 20 часа в последния празничен (почивен) ден.

Осъществява се координация и взаимодействие с регионалните структури на инспекторатите по образованието и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" с цел събиране на информация за организирани екскурзии с деца, ученици, и други групови пътувания. Създадена е организация за провеждане на инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и на техническата изправност на автобусите за пътуванията.

Основните пътни отсечки, на които се очаква засилен трафик:

- международен път Е-79 - София - Драгичево - Дупница - Благоевград - Кулата - в участъците с временна организация на движението поради строителството на магистрала "Струма" в Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска област, и на рисковия участък Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански

- участъка с очаквано голямо натоварване в двете посоки през Кочериново до Рилски манастир

- път ІІ-19 - Симитли - прохода Предел - Разлог - Банско - ГКПП "Илинден"

- главен път І-8 - в участъка ГКПП "Калотина" - София и Пловдив - ГКПП "Капитан Андреево"

- главен път І-5 - в участъка Русе - Хасково

- главен път І-4 - в участъка Ябланица - Шумен

- главен път -2 - в участъка Русе - Шумен

- главен път І-9 - в участъка ГКПП "Дуран Кулак" - ГКПП "Малко Търново"

- път ІІ-99 -– в участъка Бургас - Резово

- на входно-изходните КПП на автомагистрали "Хемус" и "Тракия" - в посока от и към София и Бургас

- 67-и километър на автомагистрала "Тракия" и 50 - 56 км на автомагистрала "Хемус"

Карта на участъците с очакван увеличен трафик
Източник: Пресцентър МВР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини