Кюмбета и цифрова телевизия

Този швейцарец хвърля ръкавица към прословутата българска изобретателност, но пък ние може да измислим самолет на дърва и въглища и да ударим идеята му в земята

Докъде сме европейци и докъде балканци? Европейци сме по паспорти, а по всекидневие – даже не балканци, а диви азиатци.

Цивилизационните правила, които ни налага Европа, се сблъскват неумолимо със стандарта на живот и бедняшкото всекидневие на българина.

Замърсеността на въздуха с фини прахови частици е повод за наказателна процедура срещу България. Експертите са единодушни, че причина за това са кюмбетата, които бълват пушек от всеки втори комин в държавата. Нашенските умници вече предложиха няколко смехотворни решения, за да избегнем санкцията от ЕС – например да сложим филтър на всеки комин.

А решението е просто. Нарича се доходи. Върнахме кюмбетата не от любов към кюмюра и цепениците. Ако получава нормална заплата, българинът няма да мъкне дървата от мазето, а ще включи климатика и ще си гледа с кеф телевизията. Цифровата телевизия.

Всъщност точно цифровата телевизия е тема на тази статия.

Изискването за преминаване от аналогов към цифров сигнал също е от Европа. В останалите държави този преход се осъществи цивилизовано и без проблеми.

В България, естествено, той бе побългарен. Какво означава това? Това означава, че конкурсите за мултиплексите (ретранслатори на цифровия сигнал) бяха нагласени така, че „онази банка” да се превърне в монополист на цифровото разпръскване. „Онази банка”, както се сещате, е КТБ на Цветан Василев. В това няма нищо чудно, понеже „онази банка” така или иначе притежава държавата.

Само няколко месеца след старта на безплатната цифрова телевизия се оказа, че „онази банка” се е прецакала. За 2013 година например „НУРТС България”, едно от дружествата, контролирано от Цветан Василев, е реализирало загуби в размер на 8 млн. лв. Преди няколко дни bTV поиска сама да бъде отнет лицензът на две нейни програми – „Ring.bg+1” и „bTV Lady+1”. Това на практика означава, че телевизията ще спре да плаща на мултиплекса, а НУРТС ще увеличи загубите си. Според експерти такива искания ще последват и от други медии.

Най-общо казано излиза, че „онази банка” си е направила монопол, но от онези монополи, които в крайна сметка се оказват безсмислени. Нещо като единствен магазин за хладилници в ескимоско село.    

Причината за оттеглянето на bTV (поне официалната) е, че през последните 5 години рекламният пазар се е свил с 40 процента и една ТВ програма не може да оцелее, ако си плаща излъчването. Тук става дума за безплатния цифров ефир. При кабелната и сателитната телевизия е точно обратното – операторите плащат на телевизиите за всяка програма. 

И понеже не е често срещано явления една банка да се прецака сама, редно е да потърсим причина за фиаското. Очакванията преди старта на цифровата телевизия бяха, че хората масово ще предпочетат безплатния цифров ефир пред платените кабелни и сателитни сигнали. Това обаче не се случи и това наистина е от редките случаи, когато е прецакана банката, а не клиентите.  

"Цифровизацията е процес, който има пряко отношение към обществото, и по-конкретно към неговите социално слаби слоеве", напомня Георги Лозанов на срещата си с шефовете на bTV. И пита дали все пак медията е готова да качи в мрежата на НУРТС други свои канали, като принос към социалната политика на държавата. „Може, ама друг път”, учтиво, но уклончиво отговарят от bTV. „Социалната политика си е социална политика, но сиренето е с пари”, би прозвучал по-грубият, но далеч по-откровен отговор. Той пак си звучи, но само като подтекст.

А фактите са простички – след преминаването в безплатния цифров ефир двете програми на bTV бележат съвсем незабележимо увеличение на аудиторията. Това от своя страна очертава нерадостна перспектива за рекламни приходи.

Фактите всъщност предсказват близкия провал на цифровизацията. Основната причина е, че просто тя бе зачената в грях – направена в услуга на „онази банка”. Като потвърждение на последното –  Еврокомисията води дело срещу България заради порочния начин на провеждане на търговете за избор на мултиплекс оператори, които всъщност осигуриха монопол на групата на Цветан Василев в ефира. Решение се очаква през лятото.

Какво решение ще вземе България, за да не провали изискваната от Европа цифровизация? Най-вероятното – ще налее пари в телевизиите или пък направо в мултиплекситете, сиреч в джоба на Цветан Василев. Това може да предизвика ново дело срещу България, за непозволена държавна помощ, но на кого му пука? Ще спасяват инвестицията на „онази банка”, а ще ни уверяват, че го правят заради баба и дядо на село, които остават без телевизия. Прости хора се лъжат лесно.

А каква е връзката между цифровата телевизия и кюмбетата?

Пряка.

Процесът на цифровизация е само поредният от многото подобни, които съдират кожата на държавата, тоест на всеки от нас. И като пряк резултат от продънения чувал изпадат само жълти стотинки, които пък от своя страна ни обричат на кюмбетата.

Затова – преместете кюмбето до телевизора и си гледайте цифровата с кеф.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини