Откриха противоракови свойства в тютюна

Учени откриха противоракови свойства в тютюна, само че става дума за цветчетата на растението. В тях се съдържа молекулата NaD1, която помага то да се защитава от бактерии и гъбички. Удивителното било, че тя се борела ефективно и раковите клетки при човека, пише „Дейли мейл". NaD1 формира структура, която помага то да се защитава от бактерии и гъбички. 

Те се захващат за липидите в мембраната на туморните клетки и разкъсват обвивката им. В резултат те се пукат и съдържанието им се разпилява.По думите на Марк Улета от Института по молекулярни науки „Ла Троб" в Австралия учените са поразени от факта, че са открили противоракови свойства у едно кацерогенно растение. По-нататък ще са необходими нови клинични проучвания, за да се разбере как молекулата може да помогне за лечението на рака. Сега се извършва подготвителна работа под ръководството на биотехнологичната компания Hexima в Мелбърн.

Предклиничните проучвания са обнадеждаващи. Един от най-големите проблеми на съвременните противоракови терапии е, че те влияят на целия организъм. За разлика от тях молекулата NaD1 е способна да действа върху раковите клетки избирателно, без да уврежда здравите тъкани. Молекулата представлява универсален защитен механизъм. Затова учените смятат, че тя може да се използва и като противомикробно средство.

 
Източник: bolenzdrav.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини