Световен ден без ГМО (видео)

Днешният ден (8 април) се отбелязва като ден, посветен на последствията от навлизането на генетично модифицирани организми в храната.

Генно модифицирани храни представляват готови за консумация продукти на базата на генномодифицирани организми (ГМО). Модифицирането е с цел подобряване, разбира се - тези култури не боледуват и не биват нападани от вредители. Раждат повече, и в по-неблагоприятни условия. И са по-евтини. Какъв е проблемът тогава? 

В началото на 90-те години се провежда изследване, в което мишки са хранени с ГМ домати. Е, в действителност мишките отказват да ядат доматите и се налага да ги хранят насила. Няколко от мишките развиват стомашни лезии и 7 от 40 мишки загиват в рамките на 2 седмици (wikipedia.org). 

Учени от АХЛ (Американската администрация за храни и лекарства) разглеждат резултатите от изследването и стигат до заключението, че то не доказва че ГМ продуктите са напълно безопасни. Някои от учените от Агенцията за контрол на храните и лекарствата предупреждават, че ГМ храни като цяло могат да доведат до непредсказуеми алергии, натрупване на токсини, болести резистентни на антибиотици, както и проблеми с храненето на клетъчно ниво.

Вътрешни меморандуми на АХЛ, предоставени за обществено разглеждане по време на съдебен процес показват, че учените молят управляващите администрацията да изискат дългосрочни тестове, за да се докаже безопасността от трудно уловимите странични ефекти. Предупрежденията на учените са пренебрегнати. АХЛ не изисква тестове за безопасност. Вместо това, АХЛ приема, че ако производителите на ГМ храни твърдят, че продуктите им са безопасни, значи няма база за повече въпроси. ГМ доматът е одобрен през 1994.

И така: Няма доказани последици от употребата на ГМО.

Обаче, факт е, че светът не спира да се вълнува от модифицираните храни и според мнозина, доказателства не е трудно да се намерят.

ГМО не е просто страшна дума или неизвестна заплаха, която може да ни сполети с храната. Има приети дефиниции, например на Комисията по Етика и Технологии на Квебек – Канада. ЕС също има директива 2001/18/CE.

ГМО е организъм, с изключение на човешкия, който е подложен изкуствено на генетична промяна, без това да е настъпило при естествени условия (към такива промени водят естествените мутации, кръстосването или натуралната рекомбинация). Модифицирането, при което към организма се въвеждат гени от друг вид, е най-често обект на критики и даже пълно отричане. В природни условия подобни комбинации не се случват. Евтина храна, в големи количества, получена по този начин - това звучи като сделка с дявола. Всъщност в двете Америки Монсанто все повече се приема като въплъщение на дявола.

Дори най-умерените в отношението си към ГМО в днешно време подкрепят искането за обозначаването им на етикетите на продуктите, в които те са употребявани.

А ето я и "забавната" анимация, подготвена от противниците на ГМО. "Без буболечки, без плевели, повече храна, повече печалба", обясняват те. И без тестове... но това, което убива вредителите е безопасно за хората, иронизират радетелите за свят без ГМО. Като един от ефектите от ГМО, те сочат измирането на пчелите. Но не само това. В Америка следващият голям марш срещу Монсанто е на 24 май 2014, виж тук.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини