ЕРП-тата поискаха 13% по-скъп ток

Трите ЕРП са поискали от ДКЕВР повишение на цените на дневната енергия. От ЕВН искат повишение с 8%, а от ЧЕЗ и "Енерго Про" - с 13-14%.

Това заяви по време на изслушването в парламентарната комисия по енергетика председателят на ДКЕВР Боян Боев, цитиран от БГНЕС. За нощнана тарифа от ЕРП са умножили исканите цифри по две, поясни шефът на ДКЕВР. Според него поне на пръв поглед, не е установено ЕРП да са включили некомпенсираните си разходи за зелена енергия за минал период, както това се очакваше да бъде направено.

При евентуално отнемане на лиценза на ЕРП ДКЕВР ще бъде принудена да назначи особен управител в дружествата със задължения, които ще му предпишат от комисията.Управителят ще ги управлява, но няма да се разпорежда с имуществата им, заяви Боев.

Боев коментира последните събития в енергийния сектор и спора с електроснабдителните предприятия.

ДКЕВР откри процедура за отнемане на лиценза на трите ЕРП-та и целта бе да гарантираме доставките за българските потребители, обясни Боев.

Според него проблемът е ескалирал защото НЕК се лишава от необходимите финансови средства за осъществяване на дейността си чрез т.нар. прихващане на средства от страна на крайните снабдители към НЕК. Това пречи на компанията да се разплаща с доставчиците на ток.

Ако се стигне до отнемане на лиценза им те ще имат правната възможност да оспорят това, продължи Боев.

Отнемането евентуално на лицензите няма да прекъсне нормалното подаване и снабдяване с електроенергия, посочи Боев.

Трите ЕРП-та започнаха прихващане и удържане на средства от НЕК като насрещни вземания, но този ред е добре уреден в закона за енергетиката и в наредбата за методиката на ДКЕВР, припомни по време на изслушването изпълнителният директор на НЕК Екатерина Истаткова.

Не може и двете спорещи страни - ЕРП-тата от една страна и НЕК и ДКЕВР от друга, да спазват законодателството и да имаме този проблем, изрази учудване председателят на комисията по енергетика Рамадан Аталай.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини