Спасение за Бойка и Станди, с международно участие

Мечките Бойка и Станди ще бъдат преместени от незаконния зоокът край Русе.

От години жители на Русе алармират за лошите условия, при които се отглеждат Бойка и Станди. Целия си досегашен живот те са прекарали затворени в клетка с площ от 60 кв. м., без достъп до открити пространства, течаща вода или слънчева светлина. През 2011 г. по време на игра Бойка получи сериозна травма на единия десен крак. Тогава от „Четири лапи” поеха лечението на младото животно и организираха транспортирането й до Парка за танцуващи мечки край Белица, където преподаватели от Лесотехническия университет извършиха уникална за страната ни операция.

Сигнали за условията в зоокъта край Русе са подавани и до чуждестранни институции и медии. Именно така немската актриса Катерина Якоб научава за съдбата на Бойка и Станди и решава лично да се присъедини към „Четири лапи” по време на спасителната акция.

На 02.04.2014 г. екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи” съвместно с експерти на Министерство на околната среда и водите ще преместят мечките Бойка и Станди от зоокъта в местността Липник край Русе в новия им дом в зоопарка в Добрич. Преместването се налага, тъй като условията в русенския зоокът не отговарят на минималните изисквания за отглеждане на кафяви мечки, обясняват от "Четири лапи" в разпространено до медиите писмо.

Поради тази причина на зоокъта не е издаден лиценз, какъвто той би могъл да получи само след цялостен основен ремонт. В добричкия зоопарк двете мечки ще имат на свое разположение открито заграждение с площ от 6 декара, което ще делят с мечката Берна. Издръжката на новите обитатели се поема от „Четири лапи”.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини