Държавните търгове ще станат напълно електронни

В следващите четири години всички страни-членки на ЕС трябва да внедрят информационни системи, които автоматизират процеса

Европейският парламент прие миналата седмица три нови директиви, които регламентират процеса на провеждане на правителствени търгове в страните членки.

Наред с многото организационни промени, които въвеждат, новите правила на практика ще направят всички държавни търгове напълно електронни.

Така например, цялата комуникация и документооборот между администрациите възложители и изпълнителите ще се осъществява онлайн. Освен това тръжните документи ще трябва да се публикувани в електронен вид със свободен достъп, а плащанията също ще се извършват в електронен вид. Всичко това трябва да стане реалност в ЕС към 2018 година.

В следващите четири години всички страни-членки трябва да внедрят в правителствения сектор информационни системи, които автоматизират процеса на държавни поръчки. Закъснелите администрации, особено регионалните и местните, ще получат отсрочка в рамките на 12 месеца.

Същевременно, Европейският комитет по стандартизация (CEN) ще подготви проект за единен европейски документ за поръчки (European Single Procurement Document), който ще се попълва от всички доставчици на продукти и услуги, участващи в търговете. Това ще бъде единственият документ, изискван от участниците в търга.

Възложителят ще изисква пълна проектна документация само от победителите в обществените поръчки. Изчисленията показват, че тази промяна в процедурата ще намали с 80% бюрократичната тежест за компаниите участници, особено от малкия и средния бизнес.

Освен прехода към електронни търгове, реформата предвижда редица организационни промени, целта на които е да опростят участието в търговете на фирми от малкия и средния бизнес.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини