Край на паниката в асансьорите ! Всеки с вграден GSM за помощ

Ново изискване налага монтирането на джиесеми във всеки асансьор. Според новата наредба до 31 декември 2016 г. трябва да се осигури двустранна разговорна връзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно. Така ще се осигури максимално бърза реакция от страна на аварийната служба при инциденти и ще се ограничат случаите, при които пътниците сами напускат кабината на асансьора. Тогава възникват и най-много злополуки.

Правителството прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 100 000 съоръжения трябва да бъдат осъвременени, сочи първоначалното проучване.

Първото изискване е насочено към асансьорите, които нямат устройство за контрол на товара и площта на кабината им е по-голяма от стандартната. Предвидена е алтернатива по отношение на тези асансьори, които са общо около 2000 в страната – в срок до 31 декември 2015 г. на тях да се монтира устройство за контрол на товара, което няма да допуска движение на асансьора, ако е претоварен, или в кабината ще се монтира врата, която да ограничи площта, ползвана от пътниците.

Друго изискване е кабините на асансьорите да бъдат оборудвани с аварийно осветление, което да се включва автоматично при прекъсване на електрическото захранване. Очаква се това да намали дискомфорта на пътниците в такива ситуации.

До 30 юни 2016 г. шахтите на асансьорите трябва да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и ролковото им помещение да се монтират устройства за аварийно спиране. Това ще повиши безопасността на поддържащия асансьорите персонал и контролните органи при извършване на техническото обслужване, функционалните проверки, ремонтите и техническите прегледи.

В срок до 31 декември 2023 г. под кабината на асансьорите в жилищните сгради и до 31 декември 2018 г. под кабината на асансьорите в другите сгради трябва да бъде монтиран предпазен щит. Той ще предпазва гражданите от падане в шахтата, когато напускат кабината при принудително отваряне на вратата на шахтата след засядане и в други ситуации.

Постановлението е поместено в интернет страницата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за обществено обсъждане.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини