Седемгодишно момиченце получи алергичен шок от китайска мартеница

Седемгодишно момиченце от Бургас "отпразнува" 1 март в спешен кабинет в ДКЦ" Свети Николай Чудотворец". Там се наложило да й поставят инжекция урбазон и да следят състоянието й цял час, оплака се пред "Флагман" майка й Галя. Причината - колкото и странно да звучи е мартеничка. Галя купила за цялото семейство красиви мартеници за ръка и ги закичила на всички на 1 март сутринта. Баткото веднага изхлузил мартеницата от ръката си и я закачил на якето си, за да не му пречи. Дъщеричката обаче я носила целия ден.

Привечер се оплакала от сърбежи. Цялата й ръчичка била покрита с пъпки, като ухапвания от комари. Галя не се сетила, че може да са от мартеничката и намазала обрива с крем "Здраве". Малко по-късно детето се зачервило, цялата ръка станала на големи червени петна и вечерта на Бара Марта се наложило да я откарат в дежурния Медицински център "Свети Николай Чудотворец".

Там лекарите установили силна алергична реакция и предшоково състояние и инжектирали детето да овладеят реакцията, като го оставили за едночасово наблюдение и сложили и система. Лекарството подействало и момиченцето се успокоило, петната избледнели, но обривите останали. Сега малката ще пие лекарства още пет дни.

Било установено, че силната алергична реакция е предизвикана от мартеничката, тъй като основният обрив бил във вид на кръг на китката на детето.. Едва тогава майката обърнала внимание, че артикулът издава и особено силна неприятна миризма на химикали и нещо подобно на "ухание" на мазут. Тя разпознала характерната воня като същата, която имали и красивите й розови топли пантофи, пак купени от сергия на "Младост" през есента. Тогава пък те предизвикали обрив по краката й и се наложило да ги хвърли. Пантофите били китайско производство.

Ядосаната Галя отишла да търси продавачката на мартенички да пита откъде се е снабдила със стоката. Нея вече я нямало, но съседка по сергия казала, че им ги предлагали търговци на едро за по 10 стотинки. Те минали по всички сергии и някои си купили, като ги препродавали по левче, или по 80 стотинки. От китайски магазин пък казали, че им донесли същите артикули, но те ги продавали по 50 стотинки.

Ясно е, че вече и българските традиционни мартенички се произвеждат в Китай и заливат пазара, но химикалите, които ползват производителите са явно силно токсични, щом предизвикаха у детето такава реакция. Тя съветва родителите да... помиришат мартеничките на децата си и ако им завонят, да ги изхвърлят. Самата Галя пази украшението на детето си и смята утре да го занесе в Комисията за правата на потребителите.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини