Грешки в банята

Банята е мястото, което ежедневно посещаваме, с оглед на това да се хигиенизираме за по-добра визия и здраве. Точно в нея обаче можем да направим сериозни грешки, които да доведат до обратен ефект.

Банята е помещението в дома, в което има най-много микроби и ако не внимаваме, можем бързо да увеличим количеството им, да ги разпространим и да ги вкараме в организма си.

Ето и за какво трябва да внимавате, когато се хигиенизирате:

Държите четката си за зъби близо до тоалетната

В материал във вестника на университета „Харвард“ пише, че всеки път, в който пускате водата в тоалетната си, частици от нея летят във въздуха на разстояние от почти два метра. Можете да си представите какво попада после в устата ви, нали?

Не е добра идея и да слагате капачки или да покривате по друг начин четката си за зъби, защото влажната среда помага за развитието на различни микроорганизми, обясняват от Американската асоциация на стоматолозите.

Разбрахте, нали? Четката се държи далече от тоалетната.

Използвате една и съща кърпа дълго време

Влажните кърпи и оставеното пране в банята са истински инкубатор за бактерии. Ако използвате многократно една и съща кърпа, има голяма вероятност тези микроорганизми да се пренесат по тялото ви. Ако пък имате отворена рана, това може да доведе до инфекция. Д-р Елизабет Скот, директор на центъра по хигиена и здраве към колежа Симънс, съветва да сменяте кърпата си всеки ден, ако я делите с друг и два пъти седмично, ако я ползвате сами.

Не си миете ръцете достатъчно дълго време

Миенето на ръцете е един от най-ефективните начини за предотвратяване разпространяването на инфекции и заболявания. Проучване на университета в Мичиган установило, че 95 % от хората държат ръцете си над мивката по-малко от 15 секунди.

Центърът по контрол на заболяванията в Америка съветва да миете ръцете си не по-малко от 20 секунди.

Използвате прекалено големи завеси за баня

Ако завесата ви за баня е прекалено дълга или широка, тя се опира във ваната, стената или други повърхности. Там се събира вода, която често пропускате да изчистите и с времето се появява мухъл и плесен.

Разхождате се по пода на банята боси

Ако си мислите, че тоалетната чиния е домът на най-много бактерии, грешите. Проучване на ABC News показва, че подът на банята съдържа около 2 млн. бактерии на кв. сантиметър, което е с 200 пъти повече, отколкото има на санитарна повърхност. Съвет: Мийте често пода на банята си и инвестирайте в джапанки или други обувки, специално за престоя ви в банята.

Използвате токсични препарати за почистване

Идеята на чистенето с препарати е да убиете микробите и бактериите. Но голяма част от тези течности са вредни за вашето здраве. Организацията за опазване на околната среда „The Environmental Working Group“ публикува списък „Залата на срама“, в който влизат най-лошите почистващи продукти. Някои от тях дори са забранени за продажба в много страни, защото имат съставки, причиняващи рак, слепота и др.

Четете внимателно какви съставки имат препаратите, които купувате. А за да сте сигурни, че няма да навредите на здравето си, може сами да си направите почистващо средство. Например нарязан на половина грейпфрут със сол може чудесно да почисти ваната ви. А половин лимон със сол лесно ще отстрани мръсотията от крановете.

Прекалявате с шампоана

93 % от пълнолетните американци се къпят всеки ден, пише в свой материал The New York Times.

Скалпът ни произвежда натурални масла, които са „най-добрият балсам за косата“, казва дерматологът д-р Зоя Дралос. Твърде честата употреба на шампоан измива тези важни масла. Мийте косата си само, ако наистина е мръсна, обяснява дерматоложката.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини