Умните виждат света по различен начин

Все още има много необясними неща в работата на човешкия мозък.

Интелигентните хора наистина виждат света по различен начин, установи неотдавна д-р Дуже Тадин от университета Рочестър в щата Ню Йорк.

Нещо в мозъка им пречи да възприемат големите движещи се обекти, но пък виждат по-добре и забелязват по-бързо дребните нещица.

Един вид могат да забележат бълхата край пътя, но пък слонът да убегне от зоркия им поглед.

Тадин установил това посредством нов тест за интелигентност, съставен специално за това изследване. Тестът може да се намери в интернет. Той представлява сив екран, на който се появяват за различна продължителност две елипси с вълни. Едната елипса е по-едра, другата - по-дребна. Вълните вървят наляво или надясно. Целта е да се провери колко бързо наблюдателят може да види в коя посока се движат вълните в двете елипси.

Проучването на д-р Тадин установило, че високоинтелигентните имат нужда от по-дълго време, докато видят едрите вълни, но забелязват почти веднага вълничките на малката елипса. "Мозъците на индивидите с високо IQ са устроени по такъв начин, че да пренебрегват големите обекти, които са като фон. От теста стана ясно, че това става автоматично, не е съзнателен процес", коментира изследователят.

Засега няма обяснение на какво се дължи този феномен. "Принципно по-интелигентните хора успяват да се абстрахират от страничните дразнители и да се концентрират върху една задача", допълва Тадин.

Още едно проучване внася яснота в работата на човешкия мозък. В Тюбингенския университет в провинция Баден-Вюртемберг установили, че умовете на старите хора работят по-бавно, но по-задълбочено.

С възрастта хората не оглупяват, освен ако не страдат от някакво заболяване. Но намалява бързината на мисълта им. Това е така, защото мозъците им са претоварени с огромно количество информация.

Те "циклят" също като компютър, чиято памет е задръстена. Освен това умовете на възрастните хора работят по друг начин, като обръщат по-голямо внимание на детайлите. Това също забавя обработката на данни.

С най-високо IQ в света е българка


В гугъл излизат стотици класации на най-интелигентните в света, като IQ резултатите на някои от тях надвишават 200.

Допитахме се до клуба на интелигентните - МЕНСА-България, дали имат по-точни сведения . "Най-интелигентният човек в света официално измерено е българка. През 2003 г. Даниела Симидчиева е сертифицирана с IQ 192" - припомни заместник-председателят на организацията Христо Радков.

Наскоро излезе информация, че българите са на 14-о място по интелигентност в света. "Такава статистика не може да съществува", обясни Радков. В различните държави има различни традиции и отношение към тестовете за интелигентност. За да се направи такова изследване, трябва да бъдат тествани всички хора от една държава или поне представителна извадка.

Христо Радков припомни, че в МЕНСА се влиза с резултат от 148 точки. На 2 февруари ще има полагане на тест в София. Другите градове, в които се провеждат, са Пловдив и Варна. "Очакваме да се явят към 15-20 човека. Обикновено най-много хора идват за тестове през пролетта. Сертификатът от МЕНСА им помага при кандидатстване в университетите в чужбина."

Свръхинтелигентността понякога пречи при търсене на работа. Затова психолозите съветват кандидатите да не споменават, че имат твърде високо IQ.

Ум царува...

"Спомням си в Полша беше излязло едно изследване, че 17% от членовете на МЕНСА в Полша са безработни - казва Даниела Симидчиева, чието IQ е по-високо от това на Айнщайн. - Това се обяснява с факта, че в ученическите години заради това, че са различни, тези хора са били изолирани. Част от тях дори са отпаднали от училище." Даниела не се е чувствала изолирана в ученическите години. Тя има висше образование по икономика, социология, инженер е и е завършила педагогика. Работи в Българската стопанска камара. Хората реагират различно, когато разберат за смразяващата интелигентност. "Ако са по-слаби, хора с комплекси - реагират негативно. Останалите - напротив, радват се, когато разберат. Аз, разбира се, не обяснявам на всички, че имам IQ 192. Интелигентността не се вижда от пръв поглед. Знанието по-лесно проличава - ако човек е ерудиран и има много информация, това се вижда от всички."

Симидчиева обяснява, че лесно научава неща, които я интересуват, но не и тези, които са безинтересни. Тя има три дъщери - най-малката е на 23, и едно внуче. Две от момичетата са членове на МЕНСА. Третата все още не се е явила на теста.
Високият коефициент на интелигентност не е нито пречка, нито предпоставка за успешна кариера според Даниела. За да е успешен в професията, е важно по-скоро човек да има така наречената емоционална интелигентност, казва тя.

 

 
Мозъкът расте и се развива до 25-ата година. Затова е важно умовете на децата да не бездействат, а непрекъснато да получават интелектуална храна.
Източник: 24часа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини