Политическият елит отбелязва 25 г. от закуската на Митеран

Президентите на България ще участват в среща по повод 25 години от посещението на френския президент Митеран у нас и неговата закуска с 12 интелектуалци.
По този повод у нас е и френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен*.

Преди 25 години

Франсоа Митеран, президент на Франция от 21 май 1981 г. до 17 май 1995 г., пристига на историческо посещение в София. То е първото посещение на френски държавен глава в България. 

Митеран, който е легендарен френски политик социалист, кани на закуска 12 видни интелектуалци, които, в една или друга степен, са опозиция на режима, а част от тях са и франкофони.

Към онзи момент в България се надига съпротива срещу властта на Тодор Живков. Някои от опозиционерите на режима са сред 12-те поканени. С тази закуска те са официално припознати като дисиденти.

Срещата на френския президент у нас дава тласък на съпротивата срещу режима, вдъхва смелост и подготвя края му. Жестът на Митеран поставя властта на Живков в неудобното положение, ако се опита да се разправя занапред с поканените дисиденти.

Срещата се състои точно преди 25 години във френското посолство в София под формата на работна закуска. 

 Българските участници са поетесата Блага Димитрова, Желю Желев - дългогодишен дисидент и философ, Николай Василев - философ, Радой Ралин - поет и писател, чиито остро критични сатири стават фолклор, Копринка Червенкова - журналист, академик Алексей Шелудко - физик и Стефан Продев - журналист.

Наред с тях в закуската участие вземат писателите Йордан Радичков и Ивайло Петров, журналистът Барух Шамлиев, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн и художникът Светлин Русев. 

Всички те имат важен принос в началото на демократичните промени в страната.
Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини