Колко мазнини сте натрупали: 2 прости начина за изчисление

Повечето хора определят състоянието на своето тяло по теглото си. Но с възрастта композицията на организма се променя: мускулната тъкан постепенно се заменя с мастна. Ако човек не се занимава с упражнения за укрепване на мускулите, те намаляват и започват да се натрупват мазнини.

Това е особено валидно за жените. Тегленето не може да бъде убедителен показател за здраве и красота. Необходим е по-точен “инструмент”. Много хора прибягват до разпространените таблици за съотношението между ръста и теглото. Но специалистите по спортна медицина подчертават, че тези показатели не дават пълна информация, тъй като трябва да се отчита и типа телосложение, съобщава списание Prevention.

Вече се появиха и таблици, отчитащи типа телосложение: крехко, средно, едро. При един и същи ръст се получава разлика от 5-6 килограма. Но и те не са достатъчно обективни. За да се определи количеството излишни мазнини, трябва да се пресметне съдържанието на мазнини в общата композиция на тялото.

Определено количество мазнини са жизнено необходими за нормалното функциониране на организма – от 12 до 15% от общата маса на тялото. Мазнините, натрупани над тази норма, вредят на здравето и разбира се развалят фигурата. Процентът на мазнините се оценява по следния начин: 10-20% - отлично, 20-25% - добре, 25-30% допустимо, 30-35% - доста, 40% и повече – коментарите са излишни. За мъжете показателите са малко по-ниски поради структурата на тялото на техния пол.

Съществуват два елементарни начини за изчисляване на концентрацията на мазнините:

1. С шивашки метър
Измерваме с помощта на шивашкия метър обиколката на талията (малко над пъпа) и бедрата (в най-широката им част). Съотношението на тези две “рискови зони” е точен показател за състоянието на тялото. Разбира се, ако съотношението се увеличава, мазнините са натрупват, ако то намалява – мазнините се губят.

Разделете обиколката на талията на обиколката на бедрата

Колкото и да е индивидуална конструкцията на тялото, полученото число не трябва да надвишава 0,8. В противен случай вие сериозно трябва да се замислите за намаляване на мазнините.

2. Чрез т.нар. “защипване” на кожата
Защипете с палеца и показалеца гънка кожа в задната част на рамото  (малко по-високо от мишниците). Пуснете кожата, но не променяйте положението на пръстите. Разстоянието между тях трябва да се измери с линия и така ще получите дебелината на гънката. Ако тя е повече от 2,5 см., значи под кожата има излишни мазнини. Време е да вземете мерки.
И все пак няма по-точен и правдив метод от заставането пред огледалото.(

Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини