Жените вярват на мъжете, които...

Не е чудно, че в шпионските филми всички тайни се разкриват именно в леглото след бурна любовна нощ. Много хора по-освободено разказват за интимните си чувства, надежди и опасения след секс. Изследователка от университета на Кънектикът твърди, че сега знае защо.

Аманда Денес, професор от катедрата по комуникация, е на мнение, че разговорите след секс са недооценен компонент от стабилните отношения, свързан с производството на известния „хормон на верността”, наречен окситоцин. Тя е открила, че жените, които изпитват оргазъм, са пропити от доверие към своя партньор след секс (за разлика от лишените от такава радост дами), което увеличава емоционалната връзка между партньорите.

Много хора твърдят, че след секс често споделят с партньора своите чувства, независимо от продължителността на отношенията. Именно в този период хората често са готови за първи път да кажат „Обичам те”, което може да повдигне отношенията на ново ниво, а може и да предизвика съжаление за толкова ранно признание на чувствата.

„Защо някои хора споделят своите съкровени чувства дори когато знаят, че отношенията още не са стигнали необходимото за това ниво? Как влияят тези откровения на удовлетворението от отношенията?” - такива въпроси си задавала проф. Денес.

За изучаване на взаимовръзката между хормоните и общуването, тя разгледала темите за разговор, които хората повдигали по време на секс, както и „една важна променлива, която, изглежда, по ключов начин влияе на целия процес” – наличието на оргазъм.

Когато хората изпитват оргазъм, в тялото им настъпват физиологични изменения, тъй като го изпълва хормонът окситоцин. Повишаването на нивото на този „хормон на доверието” е характерно и за женския, и за мъжкия организъм. Но се смята, че мъжкият хормон тестостерон отслабва влиянието на окситоцина, така че мъжете се държат доста по-сдържано след секс и не изпитват толкова силни и искрени чувства към партньорката.

Проф. Денес е открила и че жените, които са изпитали оргазъм, се изпълват с по-интимни чувства към своя партньор след сексуална активност, в сравнение с жените, които не са успели да „разразят бурен финал”. И вината отново е на окситоцина, тъй като при повишените му нива в организма се повишават чувството на доверие и важност на връзката, както и решимостта за открито споделяне на чувствата.

Откровените разговори след секс подпомагат поддържането на здрави отношения, сексуално удовлетворение, симпатия и радост от текущите отношения, обобщават експертите.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини