Да намерим центъра си в хаоса на живота

Как да активираме центъра на тялото си и да насочим свободната енергия към него, според източните практики

В моментите, когато животът ни изглежда извън контрол, ситуациите от външния свят ни карат да рухнем или ни изпращат предизвикателства, ключът към спокойствието и равновесието в този хаос е да успеем да се центрираме. Но какво всъщност представлява това загадъчно центриране? И как можем да го постигнем, ако се намираме във водовъртеж от необичайни ситуации в живота си и в процеса си на развитие не сме успели да възпитаме у себе си това естествено чувство за вътрешна сила?

Според древните източни философи центърът на тялото е място, което се намира в долната част на корема, на около 2 см под пъпа. Китайците го наричат „тантиен” или „дантиен”, което, преведено буквално, означава „Най-доброто място в тялото”, а японците го назовават с думата „хара” – „мозък в корема”.

Модерните духовни учители описват Дантиен като източник на първична мъдрост и жизнена енергия и твърдят, че, ако се научим да активираме този център, да го укрепим и да стимулираме свободния поток на енергията да преминава от там, това ще ни помогне да живеем щастливо и пълноценно живота си.

Знаците на отслабналия център

Много неща могат да предизвикат отслабване на центъра ни. Може да сме се родили така или пък начинът ни на живот – диета, злоупотреба с храни и алкохол, травма или някое конкретно събитие – да предизвика дисбаланс в Дантиен.

Ако центърът ни е отслабнал, можем да го разберем с помощта на следните характеристики:

- нервно напрежение, прекомерна тревога и липса на стабилна основа;
- неспособност да се пуснем по течението;
- липса на сигурност и самоувереност;
- лошо усещане за собствената личност;
- неспособност да казваме „не”;
- постоянно живеене в миналото;
- болка в кръста;
- храносмилателни проблеми.

Практики за откриване и укрепване на центъра

Има много начини да активираме, укрепим и засилим енергията на централното ни ядро. Някои от тях са:

- практикуване на бойни изкуства като тай чи или чи кунг;
- пранаяма, или дихателни упражнения и медитация. Йога техниката, наречена „огнено дихание”, при която се съчетават бързи вдишвания и издишвания през носа с помпащи движения в областта около пъпа при издишане, е чудесен начин да активираме центъра си и да прочистим заседналата енергия в него;
- пилатес;
- всякакви коремни упражнения като коремни преси, които имат не само физически ефекти, но и енергетичен.

Ползите от силния център

Централното ни ядро може да се разглежда и като центъра на гравитация в тялото ни – онзи, който свързва човека със света и осигурява стабилност. Ако имаме здрава основа, това позволява на останалата част от тялото да се организира около този център и така мускулите могат да си починат.

Здравият център може да промени и позата ни. Експертните вярват, че това е ключът към справянето с болките в кръста. Ако сме добре центрирани, ще стоим изправени и ще излъчваме усещане за лична сила.

Ако насочим енергията си надолу, към точката под пъпа, това ще измести фокуса от заетия ум към централното ядро. Един човек с напълно активиран център е изцяло присъстващ в настоящия момент – а настоящето е единственото място, където пребивава истинската сила.

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини