Ново предложение: Младите шофьори с временни книжки

Mладите шофьори да получават временна книжка за срок от една година. Това е едно от предложенията на Съюза на българските автомобилисти, което предстои да бъде обсъдено по време на обществения дебат за промени в Закона за движение по пътищата, съобщава "Монитор".

Идеята е чрез временната книжка младият водач да се донаучи, защото тези 35 часа шофьорски курсове са крайно недостатъчни, уточнява шефът на съюза Георги Янакиев. По думите му е много важно младежите не да бъдат дискриминирани по пътищата, а да не получават усещането, че са пълноценни шофьори, преди да са се научили да карат.

Според предложението, ако временната книжка е за период примерно от една година, през това време водачите ще трябва да посещават допълнителни курсове, да карат с придружител и да не извършват нарушения. Ако спазят всички изисквания, едва тогава ще получат постоянна книжка.

Междувременно бившият транспортен министър и настоящ депутат от БСП Петър Мутафчиев обяви още едно възможно ограничение за младите шофьори - максимална скорост по магистралите от 110 км/ч, вместо както за останалите – 140 км/ч.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини