Tesla пуска автономна кола до 3 години

Производителят на електрически автомобили Tesla разкри планове да навлезе на пазара за автономни коли, наричани още безпилотни, тъй като се движат сами, без намесата на шофьор.

Tesla Motors ще изгради самостоятелно автономна кола в рамките на три години, обяви главният изпълнителен директор на компанията Елон Мъск в интервю за британския Файненшъл Таймс. Ако фирмата спази обещанието си, тя може да изпрeвари други компании, насочили вниманието си към този сектор, включително Mercedes-Benz и Nissan, при това с няколко години, пише GreenTech.bg.

По думите на Мъск, Tesla ще разработи технологията за самостоятелно управляваща се кола напълно самостоятелно. Това опровергава спекулациите, появили се по-рано тази година, че компанията ще си партнира с Google и ще използва нейната технология, изпитвана вече няколко години. С други думи, компанията ще следва същия манталитет, от който се ръководеше при разработването на Model S.

Tesla вече е публикувала обява за наемане на инженер, който да проектира системните контроли на усъвършенствана водаческа система. Специалистът ще оглави проекта за създаване на автономната кола.
Мъск нарича технологията на Tesla „автопилот“ и определя представата за безпилотна кола като „твърде далечна“. В сценария на фирмата шофьорите ще могат да включват и изключват системата за автономно движение подобно на автопилота при самолетите.

По този начин Tesla би могла да заобиколи множество правни въпроси, свързани със самостоятелно движещите се коли. Досега щатите Калифорния и Невада са легализирали тестването на подобни коли по обществените пътища, но от юридическа гледна точка състоянието им в другите щати е „двусмислено“.

В надпреварата с автономни коли основните конкуренти на Tesla ще са Mercedes и Nissan – и двете компании вече са обещали да пуснат автономни превозни средства до 2020 г.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини