Еврозоната излиза от рецесията

БВП на 17 страни от еврозоната нарасна през второто тримесечие на 2013 с 0,3% в сравнение с предходните три месеца, показват окончателните данни на Евростат.

Окончателните данни съвпаднаха както с предварителната оценка, така и с очакванията на анализаторите, анкетирани от агенция "Блумбърг", пише БГНЕС.

Свиването на БВП на еврозоната на годишна база беше преразгледано до 0,5% от 0,7% при прогноза на експертите от 0,7%.

Икономиката на 27-те страни от Европейския съюз е нараснала през април-юни с 0,4% спрямо януари-март и не се е променила на годишна база. Следователно европейската икономика през април-юни е излязла от рекордната по продължителност (6 тримесечия поред) рецесия. През първото тримесечие на 2013 свиването на БВП на еврозоната спрямо четвъртото тримесечие на 2012 е било 0,3%.

Усилването на импулса към растеж на икономиката на еврозоната е съдействало за подема на европейския фондов пазар: индексът Stoxx Europe 600 се повиши с над 5% за последните два месеца, доверието в икономиката на региона се увеличава.

Междувременно рекордната безработица в еврозоната сдържа възстановяването на икономиката, докато инфлацията остава под целевия показател на ЕЦБ вече седем месеца поред.

Износът от еврозоната нарасна през второто тримесечие с 1,6% в сравнение с януари-март, вносът се увеличи с 1,4%. В ЕС растежът достигна 1,7% и 1,2% съответно.

Потребителските разходи в региона за изминалото тримесечие са се увеличили с 0,2%, а държавните разходи - с 0,4%.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини