Жегата обостря проблемите с щитовидната жлеза

Горещините обострят проблемите с щитовидната жлеза до твърде високи нива и това може да причини тиреотоксикоза. Пациентите се оплакват от главоболие и болки в слепоочието, задушаване и ускорен пулс. Ако се наложи да останат повече на слънце, страдащите от тиреотоксикоза пребледняват като платно. Също така те се оплакват от изтръпване на ръцете и крайниците, висока температура, която може да стигне до 40 градуса и диария. 

Щитовидната жлеза произвежда три хормона: Т4 (тироксин) , Т3 (трийодтиронин) и калцитонин, които регулират метаболизма, растежа, телесната температура и функцията на много органи и системи на човешкото тяло.

Уврежданията на щитовидната жлеза – започват незабелязано, дълго време протичат без изразени клинични прояви и засягат сериозно организма, казват ендокринолози от МЦ "Асцедент". Най-често се срещат:
- Хипертиреоидизъм - повишена активност на жлезата и отделяне на твърде много хормони
- Хипотиреоидизъм - недостатъчна секреция на щитовидни хормони
- Възли на щитовидната жлеза – тумори, най-често доброкачествени, но може и да са злокачествени (рак на щитовидната жлеза)
- Струма – уголемяване на щитовидната жлеза и развитие на гуша.

Околната среда със своите въздействия има голямо значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Така например високите температури през лятото повлияват дейността на щитовидната жлеза и нивата на тиреоидните хормони, TSH-секрецията и техния метаболизъм. Тези промени се регулират и осъществяват чрез хипофизата и хипоталамуса.

Интересни данни са цитирани в едно ново проучване: след излагане на висока температура нивата на T4 и T3 се намаляват значимо; по време на този "термален" стрес обаче не се променят нивата на TSH. Авторите интерпретират тези резултати като процес на адаптация при здрави индивиди. Подобни резултати се установяват и при експерименти върху животни от различни видове – хроничната експозиция на висока температура от околната среда потиска активността на щитовидната жлеза; концентрацията на тиреоидните хормони се намалява постепенно с нарастване на продължителността на въздействието на високата температура.
При хипертиреоидизъм (свръхфункция на жлезата) освен директното влияние на високата температура върху продукцията на тиреоидни хормони се наслагват и допълнителни нарушения в метаболизма и се създава риск за хипертермия (понякога до т.нар. thyroid storm or thyrotoxic storm).

При хипотиреоидизъм - термогенезата е намалена, проучванията намират липса на T3 в кафявата мастна тъкан, като по този начин драстично се ограничава и термогенният отговор. Безспорно е, че високите температури през лятото оказват неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на хората с увреждания на щитовидната жлеза. Може да се появят различни оплаквания - сърцебиене, задух, главоболие, безсъние, напрегнатост и много други. Ако това се случи, препоръчително е да се търсят хладни помещения през деня. За тези пациенти е подходяща почивка при умерен климат, пребиваване в планината и сенчестите гори.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини