Олинги, новооткрито животно

Малко животинче, което прилича на кръстоска между котка и меченце, е първият нов месояден вид, открит в Западното полукълбо от 35 години насам. Това съобщи институтът "Смитсониън" във Вашингтон след експедиция в Еквадор. Учените го нарекли олинги.

Олингито (Bassaricyon neblina) тежи около килограм, има големи кафяви очи, оранжево-кафява козина и живее само в мъгливите високопланински гори на Еквадор и Колумбия в Северните Анди. Тялото му е дълго до 35 см и има още толкова дълга опашка.

Мъжкото и женската не се различават по размер, живеят поединично по дърветата, хранят се нощем предимно с плодове, но също така и с насекоми и раждат само по едно бебе.

Животното не е непознато, просто досега е било бъркано със сходни бозайници от семейството на енотите (Procyonidae). Учените на "Смитсониън" се вгледали по-внимателно в препарирани животни в музей в Чикаго и установили че олингито е съвсем различен.

"Откриването му ни показва, че светът все още не е изучен изчерпателно и някои от основните му тайни тепърва ще бъдат разкривани", заяви Кристъфър Хелген, уредник на отдела за бозайници в Природонаучния музей в американската столица.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини