Скандал с украинските боеве между мечки и кучета

Продължава скандалът в Европа относно боевете между кучета и мечки, които са били спонсорирани от известния производител на кучешки и котешки храни „Роял Канин”. В понеделник международната организация за защита на животните „Четири лапи” показа скандални кадри от боевете, на които ясно е документирано участието на „Роял Канин”. Видеото, качено на платформата YouTube е гледано вече над 100 000 пъти, а хиляди се включиха в подписката на „Четири лапи” и изпратиха своя протест до френската компания. Страниците на Роял Канин в социалните мрежи са пълни с коментари от недоволни клиенти. 

Официалната реакция на „Роял Канин” не закъсня, но неясното й съдържание предизвика много негативни коментари, тъй като няма и дума за това каква отговорност ще бъде поискана от украинския клон на фирмата, както и какво ще направи „Роял Канин”, за да помогне на измъчваните в спонсорираните от тях боеве мечки. 

Според д-р Амир Халил от „Четири лапи”, въпреки сериозния медиен и публичен интерес, от централата на френската компания отказват среща. „Половинчатите извинения и коментарът, че не са знаели за участието на мечки показват почти безпомощно невежество от страна на една компания, която би следвало да поеме пълната отговорност за случилото се.” 

На купите, които „Роял Канин” раздава на победилетите в спонсорираното от тях събитие, е написано: Втори полеви шампионат за ловни лайки срещу мечки и глигани. 

„Поемането на цялостна отговорност за случилото се за нас означава осигуряване на настаняване на измъчваните по време на тези състезания мечки в условия, които са съобразени с нуждите на вида. Точно върху такова решение ние работим в момента заедно с властите в Украйна,” обяснява д-р Халил. 

В съобщението на „Роял Канин”, което беше публикувано във вторник в социалните мрежи, се твърди, че фирмата е „подкрепила по невнимание събитие”. Според д-р Халил това не отговаря на истината, тъй като „Четири лапи” разполага с доказателства, че фирмата е спонсорирала не само съревнованието през 2013 г., но и подобно събитие през февруари 2012 г. В изявление до медиите швейцарското представителство на „Роял Канин” твърди, че те не знаят нищо за „подобен род прояви”. 

Д-р Халил е категоричен, че това не отговаря на истината: „През м. май тази година се свързахме с всички местни клонове на „Роял Канин” в държавите, в които имаме представителства, включително и в Швейцария, както и с централния им офис във Франция. Изпратихме им откъси от видеоматериалите, с които разполагаме, и поискахме среща. Такава до този момент ни е отказвана.” 

Според проучвания на „Четири лапи” в Украйна има между 15 и 20 мечки, които се използват за бой и обучение на ловни кучета. Организацията има намерение да построи в страната убежище за тях, което да предоставя среда, най-близка до естествената. За това „Четири лапи” разчита на подкрепа както от страна на властите в Украйна, така и от страна на „Роял Канин”.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини