Оризовите люспи са ключът към електромобилите?

Това е научен пробив, който може да позволи на батериите на електромобилите да увеличават капацитета си с помощта на… стари оризови люспи.

Южнокорейски учени са установили, че силициевият двуокис в оризовите люспи е достатъчно здрав, за да осигури стабилна връзка в литиево-йонни батерии, което ги прави идеални за замяна на графит в анодите на литиево-йонните батерии.

Според проучването, публикувано в Бюлетина на Националната академия на науките в САЩ месец, силициевият диоксид, който се съдържа в оризовите люспи, поддържа своята структура дори когато люспите бъдат преработени и превърнати в пречистен силиций.

Отпадъчните люспи от ориза вече са използват и сега за производството на селскостопански продукти, за тухли и дори за готварски печки. Но учените смятат, че сега са открили приложение на тези люспи, което е с много по-висока стойност, чрез превръщането на силициевия диоксид в аноди.

Изследователите смятат, че всичките 420 милиона метрични тона ориз, които се отглеждат всяка година в света, ще са достатъчни за производството на суров материал за направата на аноди, който ще е поне няколко пъти по-голям от текущото търсене.

Джанг Вук Чой, един от изследователите, заявява, че докладът, в който има пръст и General Motors, вече е обект на особен интерес от страна на големи производители на батерии и земеделски министри от правителството на Корея.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини