Фирмите плащат по-ниски данъци, ако дават стипендии на учащи

Според законопроект за допълнение в Закона за корпоративното подоходно облагане, който бе гласуван и приет на първо четене от Народното събрание, фирмите ще намаляват данъците си с предоставяне на стипендии за ученици и студенти, съобщава bTV.

Така данъчно задължени лица, които предоставят стипендии на ученици и студенти, ще намаляват финансовия си резултат с размера на стипендиите, като поемат задължение за осигуряване на работа на учениците или студентите след завършване на обучението им за период не по-малък от срока, за който е предоставена стипендията. Целта на законопроекта е да се осигури възможност за първо работно място на младите хора.

Според вносителите с промените работодателите ще могат да си гарантират подготовката на млади кадри, от които имат нужда. С тази мярка до известна степен ще се ограничи младежката безработица и ще се преодолее несъответствието между получаваното образование и нуждите от кадри за бизнеса, се посочва в мотивите на законопроекта. Предлага се промените да влязат в сила от началото на 2014 г.

При обсъждането депутатът от „Атака” Магдалена Ташева заяви, че не подкрепя промените, защото според нея данъците трябва да растат, а не да се намаляват. „Духът на закона не ми харесва. Трябва да мислим как да пълним държавната хазна”, посочи Ташева.

„С промените не се намаляват данъците, не се намалява плоският данък от 10%. Намалява се данъчната основа, върху която се изчисляват тези 10%”, обясни ѝ Корнелия Нинова от Коалиция за България.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини