Топ 10 на вампирските дестинации

През миналата година археолозите в Созопол откриха скелет на мъж, прободен в гърдите от прът. С тази находка, която понастоящем е изложена в морския град, България се нареди в Топ 10 на световните вампирски дестинации. Вижте и останалите в класацията:

Париж, Франция

Въпреки че не може да се конкурира с Айфеловата кула, Лувъра и Триумфалната арка, Musee des Vampires привлича любителите на вампирите като магнит. Музеят организира парти всяка вечер. В него се включва обиколка с екскурзовод, игри на вампирска тематика и приятни разговори с други провампирски настроени туристи.

Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ

Ан Райс привлече вниманието на вампирските фенове към града с книгата си „Интервю с вампир“. Историята се превърна в световноизвестен филм, който разказва за 200-годишния вампир Луи, подвизаващ се по улиците на Ню Орлиънс. Днес в града можете да намерите магазини, екскурзии и фестивали на вампирска тематика.

Лондон, Великобритания

Британската столица е една от най-популярните световни туристически дестинации. Включително и за любителите на всичко вампирско. Тук те могат да посетят Къщата на Дракула, гробището Highgate, за което се носят легенди, както и гората със същото име – сборище на сатанисти и вещици. Обиколката на тези и други зловещи атракции завършва с вечеря и шоу в средновековен стил.

Созопол, България

Археологическото откритие - 700-годишен скелет на вампир - сложи България на картата на вампирските дестинация. През последните години у нас бяха открити десетки скелети, прободени с железни пръти в гърдите. Вярва се, че в миналото са правили това, за да умъртвят напълно вампирите. Скелетът беше изложен в Националния исторически музей в София, а днес се намира в музея в Созопол.

Трансилвания, Румъния

Има добра причина за това тази част на Румъния да е притегателна сила за любителите на вампирските истории. Трансилвания гъмжи от подобни дестинации, благодарение на книгата на Брам Стокър „Дракула“. Посетителите могат да видят замъци и забележителности, свързани с Дракула, включително замъка Бран и древната крепост Поенари. Те ще харесат средновековния град Сигишоара, която е домакин на тематични обиколки и се смята за родното място на най-прочутия кръвопиец.

Прага, Чехия

Древните история за нападенията от вампири над града се разказват и до днес. В близкия град Целаковице се смята, че местен археолог е открил най-голямото гробище на вампири в историята. В него са положени 14 трупа. Не е за изпускане и разходка из гробищата на Прага. Форкс,

Вашингтон, САЩ

Ако сте фенове на поредицата „Здрач“, значи точно малкото градче Форкс е вашата дестинация. Хиляди нейни почитатели посещават града в търсене на описаните места. Местните са се специализирали в привличането на туристи, като в заведенията и магазините се предлагат ястия и аксесоари, свързани със „Здрач“. Организира се и туристическа обиколка на най-популярните места от поредицата.

Уитби, Великобритания

Йоркширският крайбрежен град е сцена на действие в романа на Брам Стокър „Дракула“. Жителите на градчето с голям ентусиазъм са прегърнали тази идея и организират Whitby Gothic Weekend и Bram Stoker International Film Festival всяка година.

Замък Cachtice, Словакия

Замъкът е дом на една от най-известните серийни убийци в историята. През 13 век в него живее Елизабет Батори, известна още като Кървавата графиня или графиня Дракула. Смята се, че тя е убила стотици от своите прислужници, за да се къпе в кръвта им и така да запази младостта си. Днес замъкът често се използва за филмов декор.

Лос Анджелис, Калифорния

Вампирите със сигурност не са сред най-често срещаните причини да посетиш Града на ангелите. Но и там могат да се намерят интересни събития за вампирските любители – всяка година се организират Vampire Balls, Vampire Film Festival и Dark Shadows Festival. Освен това в околностите на града се намират къщата и училището, в които са снимани сцени от сериала „Бъфи, убийцата на вампири“.

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини