ДСБ поиска снемане на имунитета на Сидеров

Президентът и главният прокурор, както и останалите компетентни институции, да сезират Конституционния съд за противоконституционните действия на партия "Атака" и нейния лидер Волен Сидеров. За това настояват от Демократи за силна България в своя официална позиция, предаде БГНЕС.

От партията са силно обезпокоени от заплахите от поведението на "Атака" от една страна и решението на 42-рото Народно събрание да задуши извънпарламентарната опозиция от друга. ДСБ искат още главният прокурор да поиска снемане на имунитета на Сидеров за хулиганско поведение, заплашващо обществения ред и сигурност на страната.

"Изявлението на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров: "че след като не може да бъде въведен ред в държавата, партията ще го въведе чрез граждански ред, което включва и арести на провокатори" е опит за насилствено завземане на държавната власт и пряко нарушава чл. 11, ал. 4 от Конституцията. Свидетели сме на последователни действия на "Атака", които нарушават принципите на политически плурализъм и демокрация. С изявите си партията разпалва вражда и провокира към насилие над личността, като пряко нарушава чл. 39, ал. 2 от Конституцията", казват от ДСБ.

ДСБ иска четирите партии, представени в парламента, да преразгледат решението си да лишат извънпарламентарните партии от държавно финансиране и да защитят демократичните устои на страната.

"То е взето в услуга на партия "Атака" и е плод на страха на Волен Сидеров от разпад на подкрепата за неговата партия и отливането на гласоподавателите му към други политически субекти. Това решение бетонира сегашното статукво, което много от българските граждани припознават като представителство на мафията и олигархията и определят като нелегитимно. То обрича над половината от българските граждани да останат трайно непредставени в парламента. Това решение е опит за задушаване на извънпарламентарната опозиция, в стила на БКП след 1944 г.

Резултатът от това ще бъде трайно дестабилизиране на държавата, удар по легитимността на институциите и нарушаване на крехките демократични принципи в страната ни", заявяват още от Националното ръководство на ДСБ.

Подобна на ДСБ позиция изразиха и от ВМРО.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини