Първите потърпевши от първата забрана на сайтове в България

Черният списък включва само спортните залагания. Така   Орешарски върна монопола в хазарта на Васил Божков

Цензура или обслужване на местния хазартен бизнес?

Затворен е достъпът до чужди сайтове за залагания заради липса на българско разрешително. Лицензирането пък не може да стане заради липса на наредба на комисията по хазарт

"Искам да сигнализирам за едно голямо безумие, което ни спретнаха българските институции. Залагам от 4 години в най-големия световен онлайн букмейкър bet365. В момента имам по сметката си в сайта 4 500 лв., които обаче не мога да изтегля, заради "светкавичната намеса" на Държавната комисия по хазарта и Софийския районен съд (СРС). Ето как за няколко дни институциите успяха да ни спрат достъпа до 21 сайта за залагане и по този начин хиляди левове остават при букмейкърите, без да можем да си ги изтеглим.

11.06.2013: ДКХ публикува "черен списък" със сайтовете за онлайн залози, които нямали лиценз от комисията. (Комисията обаче не съобщава, че нито един онлайн букмейкър няма лиценз, защото все още се чакат наредби за лицензиране от самата нея).

17.06.2013: СРС разпорежда на интернет доставчиците да преустановят достъпа до тези 21 сайта, иначе щяло да има големи глоби...

18.06.2013: По-голямата част от българските ISP-та спират достъпа до сайтовете и така хиляди потребители, които се намират на територията на България, не могат да изтеглят средствата си от тези сайтове.

Моля да обърнете внимание на този проблем и поради една друга причина - откакто съществува интернет в България, това е първият случай, в който се цензурират сайтове.


Това писмо се получи по електронната поща в Mediapool в четвъртък. Но духовете по повод спирането на достъпа до известни чужди сайтове за залагания бяха разбунени.

Мотивите, с които комисията по хазарта спира достъпа, са изложени в протокола от заседанието на 11 юни, когато е взето решението.

И те гласят:

"В развитието на интернет пространството се забелязват тенденции към организирано използване на букмейкърски къщи, регистрирали свои интернет адреси за хазарт и интерактивни игри. В организирането на онлайн хазарта съществува възможността от злоупотреба от страна на нелицензираните хазартни оператори".

"Повечето интернет доставчици (ISP), които предлагат и интернет хазарт, физически се намират в офшорни зони. В резултат на това операторите могат да променят, преместват или напълно да отстраняват сайтовете си в рамките на няколко минути", продължават мотивите. "Тази възможност позволява недобросъвестните оператори да вземат номера на кредитни карти, както и пари, депозирани в сметките на играчите, след което да закрият дейността си. Освен това компютърните хакери или самите хазартни оператори може чрез намеса в софтуера да манипулират игрите в своя полза".

След което следва обяснението, че спирането на достъпа до сайтовете е направено само и единствено, за да бъдат защитени интересите на българските граждани. А именно: "Участието в Интернет хазартни игри, залагания върху резултати, online казино, покер и др. не могат да бъдат защитени от българското законодателство при настъпили нередности относно неизплащане на печалби, кражба на лични данни и други злоупотреби поради факта, че Интернет сайтовете, занимаващи се с хазарт, не са получили лиценз от Държавна комисия по хазарт и други регулаторни органи (Прокуратура, ГДБОП-МВР, НАП)".

"Високата степен на обществена опасност е отчетена от българския законодател, който е предвидил, че организирането на хазартни игри без съответното разрешение е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс", завършват мотивите.

От грижа за българските граждани, които правят залагания в легални, по признанието на ДХК, сайтове, милиони техни левове остават блокирани, без те да имат достъп до тях.

Според коментарите лицензирането не може да стане, защото самата ДХК не е подготвила наредба с изискванията как това да стане. Досега само два големи чужди компании са подали искане за лицензиране, но то не може да стане, защото повече от година ДХК не издава наредба, по която да се извърши издаването на разрешително.

Подозренията са, че това се прави в полза един от големите частни хазартни оператори у нас - Еврофутбол, защото онлайн-залаганията са му пряка конкуренция.

Пред БНТ един от потърпевшите от мярката - Димитър Ганчев, казва, че "решението спира достъпа до нелицензирани сайтове, преди да има лицензирани сайтове. По европейска директива трябва да бъдат филтрирани при източника на информацията, а не при нейния получател. Когато на вас ви спират достъпа до някакъв сайт, това е цензура, защото на вас ви се пречи, а не на сайта.

"По такъв начин ни ограничават правата. Ограничават ни правото на избор. Така ни задължават да играем само в българския букмейкър, ако всичко това стане. Всъщност са доста притеснени хората и лично мене доста приятелчета ме питат как да си изтеглят парите, защото доста от сайтовете вече не могат да се отварят", споделя пред БНТ член на фейсбук-групата "Протест срещу хазартния монопол".

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини