Какво ще стане с Дилян Пеевски?

Заявената готовност от избрания за председател на ДАНС депутат от ДПС Делян Пеевски да се оттегли и Народното събрание да отмени решението си, може да създаде конституционен и юридически казус. А именно – ако парламентът реши да отмени избора му за председател на спецагенцията, дали той би останал народен представител.

Това показа проверка на “Труд” сред специалисти по конституционно и административно право.

Мястото в парламента по конституция се “пази” само за депутати, които за избрани за министри. Според основния закон обаче избраниците нямат право да заемат друга изборна длъжност.

Пеевски обясни в изявлението си, че все още не е подписал акта за встъпване в длъжност като шеф на спецагенцията.

Юристите обаче допускат и възможността актът на клетва пред пленарната зала, каквато Пеевски положи в петък, да се счита за “встъпване в длъжност”. А това би значело, че е изгубил статута си на депутат.

Юристката и бивша зам.-шефка на парламента Екатерина Михайлова припомни решение на Конституционния съд от 1992 г., според което именно клетвата е моментът за встъпване в длъжност на депутатите.

По думите  това тълкувание е възможно да бъде отнесено и към други постове, които изискват клетвен лист, какъвто е случаят с шефа на ДАНС по новоприетите законови правила. Подобно мнение заявиха и конституционалисти, пожелали да не бъдат цитирани.

Бивш конституционен съдия пък допусна, че щом става дума за встъпване в длъжност на друга изборна позиция, но не тази на депутат, решението от 1992 г. не важи, а Конституционният съд няма практика, която да третира казуса “Пеевски” и оставането му в Народното събрание.

Според други юристи, ако Народното събрание отмени решението си за изпращането на депутата от ДПС в ДАНС преди Централната избирателна комисия да обяви името на следващия в парламентарната листа на партията, който да заеме мястото му, Пеевски остава депутат.

Според мотивите към тълкуване на конституционните съдии от 1994 г. пък отмяна на назначение е възможна, когато не е “завършен фактическият състав” на назначението – избор, клетва, встъпване в длъжност. На това тълкуване се позовават и БСП и ДПС, които се очаква в сряда с гласуване в залата да ревизират избора на Пеевски в ДАНС. И той да остане народен избраник.

За да се стигне до там, той трябва да заяви писмено, че не иска да бъде освободен от мястото си в парламента.

Специалистите по право са по-скоро единодушни, че няма проблем Народното събрание да отмени взетото веднъж решение. “Казусът прилича на този с избора на Венета Марковска за конституционен съдия”, обясни Михайлова. Тогава парламентът отмени избора, но пък Марковска не бе встъпила в длъжност – клетвата  се провали. Според решение на КС от 1993 г., взето покрай свалянето на имунитета на Андрей Луканов тогава, в конституцията няма изрична забрана парламентът да отмени свой акт, “ако има основание за това”.

Според юристи отказът на самия Пеевски и внесеното предложение от парламентарни групи с мотив, че “не е встъпил в длъжност” може да се счита за такова основание. И е въпрос на решение на Народното събрание кой от двата мотива да използва.

Източник: http://vnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини