Иран, Северна Корея и Сирия блокираха договорa за търговия с оръжия

Иран, Северна Корея и Сирия блокираха приемането на международен договор, регулиращ търговията с оръжия, предадоха световните агенции, цитирана от БТА.

Трите страни заявиха, че не могат да приемат проекта, който според тях представлява заплаха за способността им да се защитават.

За да бъде приет, договорът трябваше да получи подкрепата на всички 193 членки на ООН на конференцията по проблемите на търговията с оръжия, която започна преди десет дни в централата на ООН в Ню Йорк.

След като изслушаха възраженията, няколко държави поискаха приемането на текста да стане с мнозинство, посочва ДПА. Мексико заяви, че няма ясна формулировка на "консенсус" и настоя конференцията да продължи и проектодоговорът да бъде приет без подкрепата на Иран, Северна Корея и Сирия. Делегацията от Южен Судан нарече договора "животоспасяващ" в опит да насърчи неговото приемане.

Руската делегация обаче възрази, заявявайки, че не би могла да подкрепи договор, който не зачита гласа на малцинството.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази "дълбоко разочарование" от провала на преговорите.

При това положение проектът може да бъде поставен за гласуване в Общото събрание на ООН, където ще е нужно мнозинство от две-трети, за да бъде приет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини