Петиция против вандалското рязане на кабелите ни за Интернет заля Фейсбук

Вече 2 години Българската държава всячески се мъчи да унищожи конкуренцията в бранша на доставката на Интернет свързаност и да продаде гражданите си на поредния монопол!

Събитията в Хасково от последните дни, където кмета на града най-безцеремонно се опита да лиши целият град от Интернет без да даде уредената в закона възможност тези кабели да се инсталират според задължителният и за кмета закон всъщност показват поредната серия на пълния произвол, който държавната и местна власт упражнява срещу бизнеса! Същият този бизнес, който изкарва с труда си заплатите на целият този административен апарат, създава работни места и се грижи всички да са добре информирани!

В тази връзка във Фейсбук бе публикувана петиция, която би трябвало да се подпише от всички разумни и непреднамерени граждани, които милеят за свободата и независимостта на Интернет пространството. Единственото, което успяваме (засега) да опазим от посегателствата и дерибействата на самозабравилите се управляващи и вълчите зъби на монопола!

Петицията, може да подпишете тук. За ваше улеснение публикуваме пълният и текст:

Уважаеми Интернет-потребители,

Вие четете това, защото в България все още има свобода в Интернет и защото все още можем да си позволим да имаме Интернет изобщо. Отделете 5 минути от времето си и оценете факта, че България е на челно място по ниска цена и висока скорост на достъп до Интернет. Защото всичко това е на път да се промени.

Вие искате ли да плащаме 50лв., и повече за достъп до Интернет и телевизия?

Вие искате ли да ни следят денонощно в Интернет, да се записват старателно нашата лична информация и кореспонденция и те да бъдат предоставяни на определени, привилегировани кръгове?

Ако отговорът е да, то моля, не обръщайте внимание на написаното тук.

Ако  НЕ СТЕ СЪГЛАСНИ, то задължително прочетете!

В момента по телевизията и медиите излизат материали за „рязането на грозните висящи кабели“. У хората целенасочено се гради негативно мнение срещу въздушните кабели, все едно това е най-големият проблем на България. И съответно се показва как ДНСК се отнася много сериозно и как кабелите се изрязват. Но това, което НЕ НИ ПОКАЗВАТ е какво стои ЗАД тези действия. Хайде да не се лъжем – никоя държавна институция няма да се „размърда“ толкова интензивно, без подходящ и много силен „стимул“. А за да има стимул, тези кабели трябва да пречат на някого. На кой? На хората – едва ли. Народът има много по-големи проблеми –  плащаме спекулативно скъпо гориво, няма пари за храна, получаваме престъпно некачествено здравеопазване, движим се по скапани улици, пълни с дупки и т.н. и т.н. Къде тук се нарежда проблемът с кабелите? Отговор – някъде най-отдолу, където няма значение. Но от друга страна, сме свидетели на странен парадокс – докато по най-важните проблеми не се прави почти нищо, то по проблема с кабелите се вземат доста радикални мерки. Ето и още един парадокс – в България цените на мобилни телефонни услуги са едни от най-скъпите В СВЕТА. В същия момент цената на Интернет-услугите е една от най-евтините В СВЕТА. И едното и другото са телекомуникационни услуги. Създаването и поддържането им е еднакво просто и еднакво трудно. КАКВА Е ПРИЧИНАТА? КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА? Отговорът се казва МОНОПОЛ. Пазарът на мобилни комуникации е монополен още от самото си начало. Пазарът на горива беше целенасочено монополизиран в последните 10 години. Резултатът също е налице – преди 10 години горивото струваше с 50-60 стотинки по-евтино, отколкото в Германия примерно. Сега няма разлика. КЪДЕ Е ПРИЧИНАТА? Тя се казва МОНОПОЛ. Точно това се случва в момента и в Интернет – разчиства се пазара, за да влязат монополните играчи. Точно това се опитват да ни „продадат“, скрито зад „рязането на грозните кабели по фасадите“. Искате доказателства ли? Има много – Кабелите не излъчват радиация, за разлика от клетките на мобилните оператори. Кабелите не могат да доведат до взрив, за разлика от тръбите за газификация, които междувпрочем също са по фасадите. Но някакси САМО кабелите ни се представят като проблем.

Нещата са прости. Ако всички кабели трябва да се „вкарат под земята“, ще трябва да се инвестират около 6 милиарда лева за цялата страна (изчислено от независима асоциация). Държавата НЯМА да даде тези пари. Интернет-фирмите също няма откъде да ги извадят. Еврофондовете в момента ни разследват за злоупотреби – те също няма да отпуснат пари. Уважаеми Потребители, разберете, че в крайна сметка всичко ще дойде ОТ НАШИЯ ДЖОБ! Това ще стане след като GSM операторите монополизират пазара на Интернет и телевизия и вдигнат цената на 50 и повече лева на месец.

В момента във всички големи градове на страната текат сроковете по уведомителните писма, разлепени по стълбовете на улиците, на които ще режат кабелите. Можете да се запозанете с тях на http://www.dnsk.mrrb.government.bg/UI/Home.aspx?0ZKDwUgLUJqYRCK5YK%2B5lp1glUeU9tvl0UfvgLvWkUQ%3D

След тях следват административните производства и започва РЯЗАНЕТО.

На нас сега остава да решим дали ще позволим да ни манипулират или ще протестираме.

Ето един хубав видеоклип, който задава много правилни и важни въпроси, и който показва истината за кабелите в световен мащаб:

Кой и защо мрази Българските Интернет доставчици?

http://www.youtube.com/watch?v=J6bztskZL5o

ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ? ДОКОГА ЩЕ НИ СТРИЖАТ? ДОКОГА ЩЕ СЕ ОТНАСЯТ С НАС КАТО С ЖИВОТНИ? НЕ Е ЛУД ТОЗИ, КОЙТО ИЗЯЖДА ЗЕЛНИКА, ЛУД Е ТОЗИ, КОЙТО ГО ДАВА! НЕ СА ВИНОВНИ МОНОПОЛИТЕ, ЧЕ НИ ОГРАБВАТ!

ВИНОВНИ СМЕ НИЕ, ЗАЩОТО ГО ПОЗВОЛЯВАМЕ!

ДОКОГА?

 

Повече инфиормация и публикации по същността на проблема можете да прочетете тук:

https://www.facebook.com/groups/lannet/

 

Самата петиция можете да подпишете тук.

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    От
    От запознат по случая
    1 0
    14:10, 22 сеп 2014
    Това което се случва на Почивка и м. Св. Никола е съвсем нормално и очаквано действие от страна на Община Варна, защото тя досега няколко пъти вече изпращаше уведомителни писма до всички фирми за Интернет услуги във Варна с което ги задължаваше те сами да си премахнат всички въздушни кабели, който са монтирани по стълбове, дървета с фасади на сгради, но почти никой не си ги премахна и чакаха до последно, когато вече общината започна принудително премахване на всички кабели във Варна. Община Варна е издала Заповед с номер 0570/2005 г. забраняване полагането на въздушни кабели в град Варна по стълбове, дървета и фасади на сгради. Отделно член 286 от Закона за електронните съобщения на Република България също забранява полагането на въздушни комуникационни кабели в населени места със жители над 10000 човека, какъвто е и град Варна.
    Относно фирма Интербилд по ново му TCV това е най наглата фирма във Варна и региона! Те масово лъжат своите клиенти, че осигуряват Интернет по подземна оптична мрежа, а реално истината е друга. Близо 65 % от цялата им мрежа е именно въздушна, изградена по стълбове за осветление, тролейбуси, дървета и фасади на сгради и по този начин тази мрежа реално е с незаконен статут! Именно, затова Община Варна ходят и масово им режат кабелите от всякъде. Но тъй като те са най наглата фирма във Варна ходят след това и късно вечерта след 22:00 часа и си прокарват кабелите отново по същите места, но общината се е решила здраво да премахне всички кабели във Варна и отново и отново минават и режат кабелите на Интербил. Заместник кмета на Община Варна г-н Тодор Иванов е дал разпореждания на общинска полиция, където видят екипи на фирма Интербилд да прокарват въздушни кабели да ги задържат и след това идват служители от Община Варна от отдел Строителен Контрол и им пишат актове за незаконно строителство и ги задължават да си ги премахнат, но по този начин вече общината имат установени нарушители по този въпрос и вече могат да глобяват реално някой. Защото досега масова практика беше всички фирми да отричат кабелите да са техни и никой не признаваше, че има въздушни кабели и общината само ходеше и даваше постоянно пари на фирми подизпълнители да премахват тези кабели, а нямаше нито един установен извършител, но вече имат!
    Г-н Тодор Иванов призовава всички граждани, където видят служители на фирма Интербил или която и да е друга фирма да прокарват кабели по стълбове, дървета или фасади на сгради да звънят на общинска полиция на телефон 052/ 820-230 или на телефон 112 и там да съобщават, къде се прокарват въздушни кабели в момента. Само така Варна ще се изчисти от грозните и опасни въздушни кабели! което се случва на Почивка и м. Св. Никола е съвсем нормално и очаквано действие от страна на Община Варна, защото тя досега няколко пъти вече изпращаше уведомителни писма до всички фирми за Интернет услуги във Варна с което ги задължаваше те сами да си премахнат всички въздушни кабели, който са монтирани по стълбове, дървета с фасади на сгради, но почти никой не си ги премахна и чакаха до последно, когато вече общината започна принудително премахване на всички кабели във Варна. Община Варна е издала Заповед с номер 0570/2005 г. забраняване полагането на въздушни кабели в град Варна по стълбове, дървета и фасади на сгради. Отделно член 286 от Закона за електронните съобщения на Република България също забранява полагането на въздушни комуникационни кабели в населени места със жители над 10000 човека, какъвто е и град Варна.
    Относно фирма Интербилд по ново му TCV това е най наглата фирма във Варна и региона! Те масово лъжат своите клиенти, че осигуряват Интернет по подземна оптична мрежа, а реално истината е друга. Близо 65 % от цялата им мрежа е именно въздушна, изградена по стълбове за осветление, тролейбуси, дървета и фасади на сгради и по този начин тази мрежа реално е с незаконен статут! Именно, затова Община Варна ходят и масово им режат кабелите от всякъде. Но тъй като те са най наглата фирма във Варна ходят след това и късно вечерта след 22:00 часа и си прокарват кабелите отново по същите места, но общината се е решила здраво да премахне всички кабели във Варна и отново и отново минават и режат кабелите на Интербил. Заместник кмета на Община Варна г-н Тодор Иванов е дал разпореждания на общинска полиция, където видят екипи на фирма Интербилд да прокарват въздушни кабели да ги задържат и след това идват служители от Община Варна от отдел Строителен Контрол и им пишат актове за незаконно строителство и ги задължават да си ги премахнат, но по този начин вече общината имат установени нарушители по този въпрос и вече могат да глобяват реално някой. Защото досега масова практика беше всички фирми да отричат кабелите да са техни и никой не признаваше, че има въздушни кабели и общината само ходеше и даваше постоянно пари на фирми подизпълнители да премахват тези кабели, а нямаше нито един установен извършител, но вече имат!
    Г-н Тодор Иванов призовава всички граждани, където видят служители на фирма Интербилд или която и да е друга фирма да прокарват кабели по стълбове, дървета или фасади на сгради да звънят на общинска полиция на телефон 052/ 820-203 или на телефон 112 и там да съобщават, къде се прокарват въздушни кабели в момента. Само така Варна ще се изчисти от грозните и опасни въздушни кабели!
Последни новини