Учен прогнозира скорошен край на Вселената

Американският физик Джозеф Ликен твърди, че в определен момент ще настъпи краят на света. С данните от съвременната физика може да се направи тревожен извод: нашата Вселена е нестабилна и я очаква смърт след няколко десетки милиарда години, смята теоретикът от Националната ускорителна лаборатория "Енрико Ферми".

„Изчисленията подсказват, че след няколко десетки милиарда години сегашната Вселена я очаква катастрофа”, твърди Ликен, цитиран от Дейли Мейл. „Някъде ще възникне малко мехурче, което може да наречем алтернативна вселена. В определен момент то ще започне да расте и може да ни унищожи със скоростта на светлината”.

Прогнозата може и да не се сбъдне, уточнява Ликен. Достатъчно е да бъде променен един единствен параметър и бъдещето ще се окаже съвсем различно.

Земята, от своя страна, може да загине много по-рано от изчезването на Вселената, според някои хипотези. Причините за това могат да са най-различни – изригване на Слънцето или превръщането му в червен гигант, преминаване на Млечния път през галактиката Андромеда и др. 

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини