НАСА излъчва на живо днес страшния астероид, иска да ни успокои

НАСА ще излъчи пряко полета на астероида 2012DA14, който ще се приближи днес до нашата планета на рекордно близко разстояние.

Космическото тяло, сравнимо с габаритите на легендарния тунгузски метеорит - с диаметър 45 метра, ще прелети край Земята в 21:35 часа българско време. Маршрутът на метеорита ще премине над Суматра в Индонезия. Учените и специалистите ще коментират снимки на 2012DA14, направени в реално време. Заснемането на астероида е поверено на астрономическата обсерватория в Австралия и телескопа в космическия център Маршал в Хънтсвил, щата Алабама, съобщават световните медии.

Излъчването на сайта на НАСА е призвано да успокои земляните, които се съмняват в невъзможността от сблъсък между космическия пътешественик и планетата. Астероидът ще се приближи до нас на 24 хил. километра и учените са категорични, че няма никакъв шанс той да се удари в Земята.

Близкото му преминаване е уникален шанс за изследователите на малки тела. Досега по-близо са преминавали само няколко познати астероиди, но те са със значително по-малки размери. Астероидът 2012DA14 е шанс и за любителите на космически приключения. Днес те могат спокойно да се опитат да наблюдават с телескоп неговото движение в интервала между 21.24 часа, когато ще е ниско над югоизточния хоризонт по посока на съзвездие Дева до 24 часа, когато ще е сред звездите на Голяма мечка, преминавайки през Косите на Вероника. Блясъкът му при най-голямо сближение със Земята се оценява на около 7-ма звездна величина, което е малко по-слабо от видимост с невъоръжено око.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини