В Хасково: Здравноосигурените с 3 хиляди повече от жителите

Хасковлии са доволни от джипитата си

Здравноосигурените лица в хасковска община са 97 734 души, съобщават от РЗОК по повод кампанията за смяна на личния лекар. През декември, от това си право се възползваха 1.70% от здравноосигурените в Хасково. 

Любопитство обаче буди цифрата за лицата с личен лекар. 97 734 души е с точно 3 578 души повече, от всички жители на общината, отчетени в националното преброяване от 2011-та година- 94 156. От Здравната каса обаче не бяха смутени от несъответствието. От там основателно посочиха, че много хора са адресно регистрирани другаде, но са избрали практиката на хасковските ОПЛ-та/Общо практикуващи лекари/. Дори и с това обяснение, цифрата пак изглежда странно, защото според проучване на института за пазарни изследвания /ИПИ/ , здравноосигурените лица в хасковско са 88 % от броя на населението. Напливът от другите общини трябва да е страхотен, за да компенсира тези 12 % неосигурени. 

В края на 2012-та, жителите на областта са били два пъти по-доволни от джипито си в сравнение със същия период на предходната година. Почти два пъти по-малко са подали молба за смяна на лекаря си 1.41% /3 485 лица/ срещу 2.17 %/ 5389/ през 2011. Най-доволни са в Минерални Бани и Любимец, където само около половин процент искали да си сменят джипито. 

Според местните, хората там са доволни, че въобще имат лекар. 

Два пъти в годината, през юни и декември, здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това (смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.), допълват от Касата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини