Институциите отговориха за енергийния пазар, мултиплексите и фините прахови частици

България е заплашена със съдебни процедури в Съда на ЕС, сезиран от ЕК за неспазване на правилата на вътрешния енергиен пазар и енергийната ефективност на сградите; съобщенията и екологията. Българските държавни институции заявиха, че са взети мерки, санкции да не бъдат налагани.

Неприложените напълно директиви за енергийния пазар са за електроенергията и за природния газ. България я грози глоба от по 8448 евро на ден за всяка от двете директиви, но ако преди решението на съда нашата страна промени по необходимия начин законодателството си, санкции няма да бъдат налагани.

Енергийният министър Делян Добрев заяви, че либерализационният пакет е транспониран в българското законодателство, но все още не са изготвени наредбите за прилагането на законовите текстове. Тези наредби трябва да се напишат от ДКЕВР.
Добрев изрази надежда, че това ще бъде направено в следващите един-два месеца, за да не бъдат наложени санкции на страната ни. Министърът уточни, че сезирането на Европейския съд все още не означава завеждане на дело, което по думите му ще отнеме около два месеца. През това време ДКЕВР би трябвало да изготви наредбите, допълни Добрев, цитиран от БТА.

Европейската комисия ще съди България и заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър - т.нар. мултиплекси. Комисията установила, че в процедурата е имало прекалено ограничаващи условия за издаване на разрешения за мултиплекси, което води до изключването на потенциални кандидати.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е спазила закона при издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър и ще направи всичко да защити интересите на страната, коментира пред БТА председателят на комисията Веселин Божков.

Миналата седмица КРС обяви намерение да проведе конкурс.
В определения срок - до 17.30 ч. на 10.01.2013 г., заявления в КРС подадоха компаниите "ДИ ВИ БИ ТИ" АД, "Булсатком" АД и "Динамикс" ЕООД.
Предвид заявения интерес и поради факта, че кандидатите са повече от един, КРС обявява конкурсна процедура. Решението на комисията ще бъде публикувано в утрешния брой на Държавен вестник, каза още Божков.
В бъдещия конкурс ще могат да участват и компании, които не са заявили изрично намеренията си пред регулатора.

В предишната нормативна база в конкурсите за мултиплекси право на участие не са имали оператори на телевизионно съдържание и оператори на пренос на цифров сигнал, каза пред журналисти пък министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.
Сега законът е променен и тези субекти могат да участват в процедурата, готови сме да дадем всички детайли, които еврокомисията поиска, добави той.

ЕК съобщи още, че предприема действия срещу 17 държави заради лошо качество на въздуха.
До два месеца страната ни ще отговори и ще посочи взетите мерки за решаване на проблема с наднорменото съдържание на фини прахови частици във въздуха, каза за БТА Калин Илиев, директор в МОСВ. Той обясни, че България е поискала в срок удължаването, но то е било отказано от ЕК с аргумент, че нямаме разработени общински програми за качество на атмосферния въздух, които да показват, че проблемът ще се реши. Затова МОСВ е предприело инициатива за актуализиране на всички общински програми. Илиев обясни проблема у нас главно с битовото горене през зимата, географски и метеорологични условия, температурни инверсии.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини