bTV: Булсатком задържа 80% от приходите си за себе си

Манипулативно, пореден опит за подмяна на фактите, отклоняване на вниманието от некоректните и непазарни действия на доставчика, които ощетяват крайния потребител - така от bTV Media Group коментираха последното изявление на "Булсатком" по търговския спор между двете страни.

Според медийната група действията на кабелния оператор са "станали причина за масовото недоволство на многобройните зрители на bTV, лишени от достъп до каналите на медията в мрежата на Булсатком". От bTV казват още, че "практиката на Булсатком да задържа над 80% от приходите на клиентите си за себе си е пагубно за развитието на целия телевизионен пазар в България и в краткосрочен, и в дългосрочен план". Медийната група определя действията на "Булсатком" като "изнудване".

"Цитираните от оператора проценти за закупуване на права са крайно съмнителни и неясни. Проблемът се задълбочава допълнително от факта, че според официално проучване на АБРО "Булсатком" декларира по-малък от реалния си брой абонати (критерий, който винаги е бил свързан с ценообразуването на каналите на bTV) и така допълнително увеличава печалбата си на гърба на клиентите си и на съдържанието, което разпространява. Само за последната година операторът е задържал за себе си от каналите на bTV Media Group милиони, без да насочи събраните от зрителите средства към създаването на оригинално ново българско съдържание", казват от BTV.

Според bTV допълнително безпокойство буди фактът, че "Булсатком" продава на абонатите си телевизионни канали само в пакети като подменя каналите по своя преценка и без съгласие на абонатите, а в същото време операторът говори за „опити за пакетиране” от страна на bTV като вид натиск, когато предлагането на пакетни отстъпки е обичайна и законосъобразна търговска практика, която "Булсатком" прилага. Този акт отново показва опита на оператора да изкривява фактите и да се обогатява за сметка както на зрителите, така и на медиите.

От bTV изрично уточняват, че никога не са призовавали зрителите да сменят доставчика си. Телевизията казва, че спазва своя ангажимент да информира засегнатите от "Булсатком" абонати за други възможности на зрителите за достъп до каналите на bTV Media Group.

Според Булсатком, исканите нови цени от bTV медия груп представляват близо 50 на сто от сумата за правата на всички програми на Булсатком, съобщи БТА, като се позова на оператора на сателитен сигнал.

В условия на обща финансова и икономическа криза, bTV медия груп налага безпрецедентна ценова преса към абонатите на Булсатком, пише в съобщението.

Близо 35 на сто от месечните сметки на абонатите отиват за правата за излъчване на програми, значителна част от които bTV иска само за своите канали, допълват от оператора.

Липсата на прозрачни тарифи и опитите за пакетиране на безплатната ефирна програма на bTV с по-ниско рейтинговите й канали представлява натиск както върху ръководството на Булсатком, така и към клиентите на оператора, се подчертава в съобщението на оператора.

До настоящия момент броят на абонатите не е бил критерий за определяне размера на таксите за излъчване на програмите на bTV, поради което от Булсатком заявяват, че е клевета твърдението, че крият абонати.

Всяка година операторът попълва и изпраща данни за развитието на мрежата си и броя на абонатите си към националния телекомуникационен регулатор КРС, от годишните доклади на който е видно, че компанията не разполага с "господстващо пазарно положение".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини