Павлина Георгиева от Смолян- завладя с танц Дания

След като стана шампионка в България, Павлина Георгиева иска да стъпи на световния връх

Павлина Георгиева е едва на 17 г., а вече е покорила с танците си не само България, но и Дания, Франция, Испания, Германия. Още не е завършила средното си образование, а се занимава с благотворителност. Въпреки че чарът и безупречната й фигура могат да й донесат безпроблемно слава и пари, тя предпочита да върви по тежкия път на  личностното усъвършенстване и уморителните тренировки.

Това крехко и същевременно силно момиче е родено в Смолян. Започва да се занимава със спортни танци едва на 7 г. През 2006 г. става шампионка на България в партньорство с Тодор Атанасов и е избрана за спортист №1 на родния си град. По това време вече е състезателка на най-титулувания клуб у нас - „Бургас 75”, а по-късно заминава за Дания и започва да танцува с Расмус Ландер, с когото не само влиза в националния тим на страната, но става и вицешампионка. Двамата представят Дания и на европейското първенство в Барселона през 2011 г.

„В танците е практика партньорите да бъдат от различни държави, дори е препоръчително, тъй като се смесват различни темпераменти и така се допълват при изявите си на паркета - споделя Поли. - Избрах Дания, защото там се канят най-добрите треньори и се организират много силни кампове за подготовка. Местната федерация изключително много подпомага състезателите, а когато влезеш в националния тим, получаваш право да участваш в най-престижните международни семинари”, разкрива още тя.

Фактът, че в момента се състезава за Дания, няма да й попречи един ден да се завърне под роден флаг.

„Това е изцяло решение на двойката и няма значение, че вече се е състезавала за друга държава - разкрива г-ца Георгиева. - Тежко ми е, че не представям България, но наистина в момента навън е по-добре да се гонят високите цели, които съм си поставила. А те са да стана топ състезател и да стъпя на световния връх. Един ден обаче ще се завърна, защото съм националист и искам да покажа на света, че и нашата страна има талантливи деца и успели хора”, не крие амбициите си чаровната Павлина.

Въпреки че всички стилове в спортните танци й се отдават, най-много й допада ча-ча

защото напълно пасва на нейния темперамент и душевност.

Расмус е с 2 години по-голям от Поли и е от Копенхаген. Като всеки северняк, и в неговите вени не тече особено топла кръв, но пък това компенсира българското момиче, което е горещо за трима.

Раздялата с дома и семейството не й е толкова тежка, тъй като от малка пътува постоянно по състезания и често и дълго отсъства от къщи.

„Взаимно ни е мъчно един за друг, но пък семейството ми знае, че аз съм щастлива в Дания, защото правя това, което най-много желая. Родителите ми също като мен смятат, че е по-добре да съм далеч и да се развивам в областта, в която искам, отколкото да стоя близо до тях, но в застой. Така че всички сме щастливи!”, казва Павлина.

Въпреки че е тотално фокусирано върху танците, българското момиче

не е изоставило и образованието си. Втора година тя учи по индивидуален план в смолянската езикова гимназия и се справя повече от отлично.

„Миналата година завърших само с една петица... по физика”, споделя Поли и признава, че гледа да е отговорна и дисциплинирана и към уроците си, а не само към спортната си подготовка. Още не е решила къде ще кандидатства след 12-и клас, но е спокойна, че има още една година, за да обмисли вариантите. Английският от училище й помага изключително в общуването й с Расмус, тъй като датски разбира, но все още не говори. Павлина живее в дома на семейство Ландер, като майката на партньора й се грижи за домакинството.

„Приемат ме нормално, помагат ми да се приспособя към техния начин на живот”, казва младата красавица, но бърза да уточни, че с Расмус са само партньори на паркета. Гадже си няма, поне засега. Казва обаче, че датчаните са далеч от идеала й за мъж –

предпочита горещата кръв на италианците

Иначе като начин на живот Дания й допада, тъй като хората са спокойни, не са   завистливи и приемат добре чужденците.

Поли прекарва по цял ден в залата – поне по 3 часа усъвършенства стъпките в танците, после прави фитнес или друга специализирана тренировка, слуша лекции за психологическа устойчивост и въобще работи над себе си. „Няма как – като искаш да стигнеш далеч, трябват много труд и лишения”, казва тя.

Тази година не беше особено успешна за българката, тъй като претърпя операция на лакътя и дълго след нея трябваше да се възстановява. „Сега вече съм добре, ще си почина до Коледа и после започвам усилена подготовка за новия сезон”, сподели още Павлина Георгиева.

Подпомага деца сираци

Освен за почивка Георгиева се прибра със специална мисия в България. В столичния нощен бар „Ревю” преди дни тя засне първата си фотосесия с благотворителна цел. Снимките ще бъдат използвани за направата на календар, приходите от продажбите на който ще отидат за деца в неравностойно положение. Освен това в родния Смолян Павлина води два майсторски класа за деца. Преподава това, което е научила в досегашната си успешна кариера, на малчугани от първи до четвърти и от пети и шести клас.

„Много ме радва фактът, че все повече деца се заинтригуват от спортните танци, а и това, че аз мога да ги уча”, споделя Павлина.

Идеята за благотворителния календар идва лично от нея, но се осъществява с подкрепата на модна агенция „Визаж” и Евгения Калканджиева. Връзката на младата танцьорка с агенцията се осъществява преди 10-ина дни, когато тя попада в журито на конкурса за красота от веригата „Мис България” в Смолян. След първата съвместна дейност пък у Жени Калканджиева се зародила идеята догодина да включи Поли по-активно в риалитито по определяне на красавица №1 у нас. Възможно е състезателката по спортни танци да бъде ментор на кандидатките за слава, като ги обучава да танцуват за една от техните мисии. Преди това обаче тя ще проведе майсторски клас и с моделите на „Визаж”. Поли не изключва възможността един ден да се пробва и в тяхното амплоа, макар да не го е мислила специално.

„Бих предпочела една тренировка вместо фотосесия като тази за календара”, признава обаче талантливата танцьорка, която прекара близо 5 часа под светлината на прожекторите, изпробвайки различни пози и трикове. „Обичам обаче да съм пред камерите и мога да кажа, че и това ми достави удоволствие”, откровена е тя. Когато не се налага да е на сцена, Павлина предпочита да се гримира по-леко, до носи удобни спортно-елегантни дрехи, въобще да си бъде обикновено момиче.

Впечатлила Бербатов и френско тв риалити

Чарът и емоцията, които българката влага в танца, впечатляват и французите. Когато през 2011 г. е на международен турнир в Париж, Георгиева получава предложение да участва в риалити формата „Денсинг старс”, но отказва. „Когато си състезател на високо ниво, не можеш да си позволиш подобни своеволия. Едно такова участие би попречило страшно много на моята подготовка”, казва Поли, която през 2008 г. намери място в книгата на „Фондация Бербатов” за талантливите деца на България.

Павлина е изключително благодарна на родителите си, които основно финансират заниманията й с танци. Въпреки че датската федерация помага на националните си състезатели, все пак баща й и майка й са тези, които изнасят цялото бреме на престоя й там. Поли гледа да си помага и сама, колкото е възможно, като спечелените пари от уроци  влага обратно, за да се учи и усъвършенства.

Снежана Иванова

в. "Монитор"

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини