Борисов, Понта и Хаан преминават по Дунав мост 2

Премиерът Бойко Борисов ще открие изградения Дунав мост 2, отделение по нуклеарна медицина, ще провери хода на строителството на пътната връзка на АМ "Хемус", ще ръководи заседанието на кабинета и ще подпише договор за бърз интернет, предаде БГНЕС.

Днес в 9.00 часа министър-председателят Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще открият изцяло реновираното отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София.

Модернизираната структура е оборудвана с уникален за страната хибриден компютърен томограф с гама камера DISCOVERY. Обновяването на отделението е в изпълнение на проект по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013", чиято стойност е в размер на 2 400 000 лева. Програмата е съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в областта на здравеопазването и осигурява 50 процента от разходите по проекта, като останалите 50 процента са поети от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД.

След това премиерът Борисов ще ръководи редовното заседание на Министерски съвет, а веднага след него ще присъства в Гранитна зала на подписването на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за широколентов достъп.

Стойността на проект "Развитие на високоскоростен широколентов достъп в Република България, посредством изграждането на критична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура" е 39 123 029,84 лева. С тези средства ще бъде създаден широколентов достъп от следващо поколение за нуждите на електронното управление. Чрез проекта ще бъде осигурено развитието на услуги за гражданите и бизнеса в икономически изостанали райони на страната.

Целевите групи, които ще обхване проектът са гражданите, публичните институции и бизнеса в избраните райони. След реализирането на този проект се очаква изграждането на оптична инфраструктура за достъп от следващо поколение в 29 общински центрове и 24 малки населени места с обща дължина около 860 км. На церемонията освен Борисов, ще присъстват още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

След 12 часа премиерът и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан ще се запознаят с хода на строителството на пътната връзка на АМ "Хемус" със Софийски Околовръстен Път – пътен възел Яна. Проектът се изгражда по ОП "Транспорт 2007-2013", финансиран от Европейския съюз и е на стойност 32 243 349,45 лева без ДДС. Обектът е част от Транс-европейския транспортен коридор IV. Новото трасе, с дължина 8,46 км, ще свърже съществуващия участък от автомагистрала "Хемус" с околовръстния път на София. Реализацията на проекта ще доведе до значително намаляване интензивността на трафика и ще повиши капацитета на автомобилния поток по път Е-79. В проверката ще участват и министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Около 14.30 часа е предвидено Бойко Борисов, румънският министър-председател Виктор-Виорел Понта и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, заедно с българо-румънска делегация, да преминат по вече свързания Дунав мост 2.

Последният сегмент на Дунав мост 2 е поставен миналата седмица и цялата конструкция от българския до румънския бряг вече е свързана. В края на месец август беше изцяло завършена и прилежащата инфраструктура към него. В българската делегация участват и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Очаква се министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Овидиу Силаги да вземе участие в официалното посещение на завършената основна конструкция на Дунав мост 2.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини