Агресивната ”втора реалност” на децата ни

Повсеместната агресията сред децата и учениците до голяма степен е свързана с насилието, показвано в медиите, във филмите и в компютърните игри.

Те създават една втора реалност за децата, в която те съществуват и тя се пренася и в тяхното поведение. Това коментира за БТА доц. Румяна Божинова - ръководител на департамента по психология в Института за изследване на населението и човека при БАН, като се позова на много изследвания в тази област.

Агресията сред децата и младите хора не е само български проблем, за него интензивните научни изследвания започват в САЩ още в началото на 20-ти век, посочи психологът. Агресивното поведение на младите хора в България е сравнително нов проблем - от последните 20 години, уточни доц. Божинова.

За поведенческия стил, изпълнен с агресия, голямо значение има и семейната среда, отбеляза доц. Божинова. Тя добави, че агресията не е само груба и физическа, тя е и вербална - всички чуваме как се изразяват сега нашите деца и как общуват помежду си.
Като цяло отношенията в обществото ни са много по-агресивни, отколкото преди години, обобщи ръководителят на психолозите в БАН.

През последните години у нас нарасна агресията сред учениците и сред младите хора, но агресивно поведение вече може да се види и в много ранна възраст - при 5-6-годишните деца, които следват модела на поведение на филмови или на компютърни герои, заяви доц. Румяна Божинова.

Според нея за преодоляване на агресията много важни са отношенията в семействата, защото децата повтарят това, което реално виждат.
За радост, в България не преобладават семействата, в които има всекидневна агресия и конфликти, на които децата да стават свидетели, коментира психологът.

Доц. Божинова препоръча психолози "много сериозно да работят с родителите и с училището, за да намалее агресията сред учениците и отбеляза, че в редица държави се прилагат форми на трениране на толерантност в отношенията, защото само забележката в училище не помага, след като учениците всеки ден се срещат с агресията".

Със започването на новата учебна година се увеличават консултациите на телефон 116 111, свързани с физически и психически тормоз в училище, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини