Над 20 катастрофи с коли - фантоми за 6 месеца

20 жалби от граждани за катастрофи с неустановени коли и камиони, са постъпили за първите 6 месеца на годината в Националната асоциация за защита на застрахованите /НАЗЗ/.

”Последният случай е за инцидент с турски ТИР, който при изпреварване на двулентов път влиза в насрещното платно”, съобщи Явор Якимов, експерт към асоциацията. 

За да избегне челният удар с камиона, движещата се в своята лента лека кола, прави спасителна маневра и се преобръща в канавката на пътя. При инцидента шофьора на автомобила и пътниците получават леки травми, а водача на ТИР –а избягва от мястото на произшествие, като остава неустановен.

„При такива катастрофи Гаранционния фонд отказва да плати за материалните щети на пострадалите, позовавайки се на Кодекса за застраховането, който в някои отношения е морално остарял”, коментира Якимов.

От НАЗЗ подготвят инициатива за промяна на законодателство, която да актуализира Гаранционния фонд. Целта е да се плащат и материалните щети,  които са доказано причинени от трети неидентифицирани МПС- та. Сегашната уредба лишава изрядните платци на Гражданска отговорност от обезщетения.

Само за разгледаните от началото на годината 20 сигнали, непокритите  щети са за над 60 000 лв.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини