Супербогатите крият 21 трилиона долара

Супербогатите хора в света са укрили към края на 2010 година най-малко 21 трилиона долара в данъчни убежища, показва проучване.

Тези цифри са еквивалент на годишния брутен продукт на Съединените щати и Япония взети заедно.

Проучването е подготвено за организацията Такс Джъстис Нетуърк от бившия главен икономист на консултантската фирма МакКинзи Джеймс Хенри.

Данъчният експерт и съветник на британското правителство Джон Уайтинг изрази скептицизъм по отношение на размера на укритите средства.

Уайтинг, който е директор на правителствена данъчна служба заяви, че "очевидно, има значителни суми, които са укрити, но наистина ли размерът е толкова голям, не зная".

Хенри обаче смята, че 21 трилиона долара е всъщност много консервативна сума, като в действителност тя може да е около 32 трилиона долара. Един трилион е равен на хиляда милиарда.

Хенри използва данни от различни международни организации и банки като Международния валутен фонд, Световната банка и националните правителства.

Неговото проучване се съсредоточава единствено върху средства, депозирани в банкови сметки, а не върху собственост като имоти и яхти.

Докладът беше публикуван в момент, когато обществото и политиците изразяват все по-голяма загриженост поради неплащането на данъци от най-богатите. Някои страни като Германия дори плащат за информация за хора, които заобикалят данъчните закони.

Групата, поръчала доклада Такс Джъстис Нетуърк, води кампания срещу данъчните убежища.

Хенри съобщава в доклада си, че супербогатите придвижват парите си по цял свят чрез мрежа от професионални дилъри и частни банки, подпомагани от юридически кантори и инвеститори.

Изгубените приходи от данъци са огромни. Те са достатъчни, за да променят значително финансовото състояние на много страни, пише в доклада.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини