Мутри се правят на съдебни изпълнители, сплашиха народа

Шефката на камарата на частните съдебни изпълнители Валентина Иванова

Все повече хора изреваха от рекета, който им налагат събирачи на дългове, предимно към монополисти и най-вече към мобилните оператори. През последните няколко години се превърна в практика компаниите да продават несъбраните си суми от абонати на съмнителни компании, чиито агенти се държат като истински мутри. В хасковско, а в цялата страна напоследък нашумя фирма „СГ груп“, която се прочу със заплашителните си писма към абонати с дребни дългове към „Глобул“.

Според пострадали от рекета по телефона им се обажда арогантен рекетьор, който се представял за съдия изпълнител и заплашвал, че ако в определен срок не се погаси задължението, ще разпродаде имуществото им на търг. Мнозина ми се вързвали на манипулацията.

„Изпълнително дело не може да бъде образувано изобщо, без преди това да има влязъл в сила съдебен акт. Тоест длъжникът трябва да е бил осъден да заплати дължимата сума, за чийто размер пък се произнася вещо лице. Ако няма съдебно решение, няма как да има и изпълнително дело“, обясняват съдебни изпълнители от Хасково. По думите им злоупотребата с тяхната, плашеща хората, длъжност е взела епидемични размери в Хасковско. Мутрите не се притеснявали да се представят по телефона за съдебни изпълнители или пък за служители в тяхна кантора. Цитирали фалшиви имена и дори регистрационни номера-менте на съдебни изпълнители, без да им мигне окото. И много хора им се връзвали.

„Знаем за този проблем. Той наистина е много голям и все повече ескалира. Размерът на бедствието вече е огромен. Получаваме сигнали от Варна, Ямбол, от много градове, включително и от Хасково“, потвърдиха от камарата на частните съдебни изпълнители. „Повечето хора се връзват. Когато ти кажат по телефона, че се обажда съдия изпълнител и ти нарежда да платиш дълга в срок, обикновено човек остава ужасен. Повечето хора не са наясно със закона и процедурата. А истината е, че звучи невероятно един съдебен изпълнител да се държи така грубо и агресивно. Освен това много рядко се обаждат на длъжника по телефона, има си надлежен ред за уведомяване.

А изнудвачите са изобретателни. Миналия ден от Варна се обади човек, който твърдеше че е получавал телефонни заплахи от съдебен изпълнител. След справката се оказа, че номерът, от който му звънят, се различава само с едва цифра от номера на кантората на колегата в града“, разказаха от камарата.

Всеки, който е станал обект на изнудване от лица, представящи се за съдебни изпълнители, може да провери информацията на сайта на камарата – http://www.bcpea.org

Шефката на камарата Валентина Иванова пък призовава хората да не се поддават на телефонен рекет и да проверяват информацията. „Ние по телефона не работим. А е пълен абсурд да има заплахи по телефона“, категорична е Иванова. Тя препоръча при подобни случаи хората да се обръщат към полицията.

„Тези фирми за събиране на дългове наистина са на ръба на закона“, призна Иванова.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини