Крале на гости в хасковското кметство

С чаршафите са "кралете". Този с жезъла е кралят на най-големия град в Камерун, Дуала

Двама „крале“ от приятелски Камерун, гостуваха в хасковското кметство днес и бяха приети лично от кмета Георги Иванов и цялата администрация. Кралете бяха част от културна делегация включващи изтъкнати имена от африканската държава.

Камерун всъщност е република, макар и унитарна /президентска/, а кралете са нещо като духовни и исторически водачи издигани от хилядолетия от местните племена. В Камерун има 280 различни етнически групи, които запазват в значителна степен традициите си, дори, когато се отнася за съвременни административни единици. Така например Есака Екуала е крал на най-големия камерунски град Дуала. По-младият му колега е Бекари Йериме, крал на град Мороа. Интересното бе, че въпреки статута си на религиозни водачи и двамата крале бяха облечени като мюсюлмани и спазват стриктно забраните на религията. Например-не ядат свинско. 

Водещ на делегацията пък бе проф. Есо Еламе, университетски преподавател във Венеция. Той обяви, че целта на визитата е междукултурен диалог и запознаване на българите и в частност хасковлиите, с Африка и нейните проблеми. Повече от 6 хиляди наши сънародници били сенсибилизирани/според преводачката/ по проблемите на Африка. Сенсибилизация е предимно медицински термин и едно от значенията му е повишена нервна чувствителност. 

„Африка ви очаква“ завърши с патос речта си Еламе. Кралете предимно слушаха, миролюбиво поставили кралските си жезли на масата. 

За взаимното опознаване на народите, надвечер на централния площад Свобода е организиран концерт на камерунски фолклор. Утре програмата на камерунската делегация продължава с обиколка на училищата, участници в проекта „Побратимяване на училищата между Севера и Юга“, посредством образователни дейности по целите на хилядолетието. Целите на хилядолетието са премахване на бедността, социалното неравенство, неравенството между мъжа и жената и опознаване между народите. Проектът включва Италия, Франция, Камерун, Буркина Фасо и България в лицето на Хасковският младежки център.

Г. Христов

Камерунските гости подариха на кмета Иванов традиционни облекла
Професор Есо Еламе бе водач на камеруската делегация
Снимка за спомен
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини