Лечебно-диагностично куче

Кучетата вече не са обикновен домашен любимец. Те могат да ни помогнат, когато имаме здравословен проблем. Четириногите могат да са полезни в диагностицирането на различни състояния и дори за разпознаване на опасни симптоми, казват експерти.

 
Кучетата могат да предупредят диабетици за понижени нива на кръвна захар, което ги излага на риск от хипогликемия. 
 
Нивата на кръвната захар могат рязко да се понижат при гладуване, което нарушава обмяната на веществата, злоупотреба с алкохол или прием на твърде много инсулин. Някои диабетици могат да не забележат предупредителни знаци, като пребледняване, треперене и чувство на слабост, поясняват експерти.
 
При липса на своевременно лечение се стига до загуба на съзнание.  
 
Кучето усеща промяна в миризмата на тялото, която може да е знак за ниски нива на кръвна захар, казва д-р Клер Гест от Medical Detection Dogs. Организацията обучава кучета да помагат на хора с различни здравословни проблеми или заболявания. 
 
При какви други състояния помагат кучетата...
 
Аутизъм
 
Изследвания установяват, че контактът с куче спомага и за намаляване на тревожността и агресивното поведение при деца с аутизъм в рамките на броени седмици.
 
Кучето, например, може да сложи главата си в скута на детето, което му действа успокояващо при тревожност и тъга, обяснява Джоел Йънг от Medical Detection Dogs.
 
Болка 
 
Експерти от американската благотворителна организация „Лапи за комфорт“ обучават кучета от породата Мексиканско голо куче, които помагат на хора с хронична болка, причинена от състояния като фибромиалгия.
 
Тази порода кучета има естествено висока телесна температура. Гушвайки се в стопанина си, топлината на тялото им осигурява облекчение на болката, подобно на това от електрическа възглавничка, поясняват експерти.
 
Деменция
 
Обучени лабрадори и голдън ретривъри могат да подтикнат хора с деменция да се хранят редовно, да приемат лекарствата си и да си почиват, когато е необходимо.
 
Изследване, публикувано наскоро в сп. Western Journal of Nursing Research, откри, че кучетата намаляват възбудата при страдащи от болест на Алцхаймер и стимулират социалното взаимодействие.
 
Епилепсия
 
Удивително, но кучетата могат да бъдат обучени да действат като система за предупреждение преди получаване на припадък.
 
Кучетата могат да предупредят 40 минути по-рано - достатъчно време, за да се предприемат мерки с прием на лекарства, което да предотврати инцидента, или за получаване на помощ.
 
Смята се, че кучетата надушват химически промени в организма, които настъпват преди припадък.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини