Италианската пица предпазва от рак на простатата

Пицата, приготвена по традиционна италианска рецепта предпазва мъжете от развитие на рак на простатата, показва ново изследване на учени от Университета в Лонг Айлънд.

Тайната се крие в соса, който се използва при приготвянето на традиционната италианска пица, а именно домати и риган. Тази билка е известна в народната медицина като лечебна. Активна съставка на ригана е съединението карвакрол, което е в състояние да спре растежа на опасните образования. Специалистите проучили възможността на ригана да убива ракови клетки. Резултатите от изследванията показват, че съединението води до саморазрушението на клетките, пише bgnes.

Ригана е често използвана подправка в италианската кухня, има противовъзпалителни и антибактериални свойства. В ригана се съдържат и много витамини, желязо, манган, фибри, витамин Е и др. Подправката може да се добавя не само върху пица, но и в салати, омлети и ястия.

Другите положителни свойства на ригана включват подобряване на храносмилането, повишаване на имунната система, премахване на умората и болката в мускулите, а кожата остава гладка и еластична.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини