37 неправителствени организации искат оставката на Найденов

ДО: Мирослав Найденов, Министър на земеделието и храните

С КОПИЕ ДО: Росен Плевнелиев, Президент на Р.България Бойко Борисов, Министър председател Константин Пенчев, омбудсман на Р. България Йорданка Фандъкова, кмет на София Джон Дали, Европейски комисар по здравеопазването Европейска Комисия, Международните и българските медии

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми д-р Найденов,

Като хора, пряко ангажирани с решаването на проблема с безстопанствените кучета смятаме, че изразената от Ваша страна позиция за радикални законодателни промени не е нищо друго освен отклоняване на общественото внимание от реалните причини за проблема.

Също така считаме, че Вие до голяма степен сте отговорен за дългогодишното институционално бездействие и липса на контрол по прилагането на актуалното законодателство.

За това, че 47% от случаите на ехинококоза в ЕС са установени в България. Но не в градовете, където популацията на безстопанствени кучета е най-голяма, а в малките населени места, където подчинената на Вашето министерство Агенция по безопасност на храните оказва нулев контрол при нерегламентираното отглеждане, клане и консумация на домашни животни за месо.

За това, че Министерството на земеделието и храните отказва да работи с експерти, като залага на популистки и неефективни методи за намаляване на популацията безстопанствени кучета, които ще увеличат още повече корупцията в свързаните с проблема държавни и общински звена, както и риска за здравето на гражданите.

За това, че от 2005 г. досега подчинената Ви Агенция по безопасност на храните усвои огромни суми за регистър на домашните кучета, който трябваше да бъде завършен до 2008 г. и до ден днешен е неизползваем.

За това, че от влизане в сила на Закона за защита на животните през 2008 г. досега не е наказан нито един човек, който е изоставил домашния си любимец или нежеланото му поколение на улицата.

За това, че Министерството на земеделието и храните пренебрегва препоръките на Световната здравна организация и Европейския парламент за програмата „Кастрирай, ваксинирай, обезпаразити и върни“ като единствен дълготрайно ефективен и безопасен за човешкото здраве метод за намаляване на популацията от безстопанствени кучета.

За това, че не се заинтересувахте от препоръките на международните експерти (поканени от самото Министерство на земеделието и храните още през 2010 г.) да бъде създадена единна Национална стратегия за преодоляване на проблема. А именно: програмата „Кастрирай, ваксинирай, обезпаразити и върни“ да бъде усилена, оглавена от единен координационен център и проведена организирано от централната власт във всички български общини.

За това, че пренебрегнахте становището на омбудсмана г-н Константин Пенчев, който още в началото на 2011 г. се обърна към Вас, настоявайки министерството на земеделието и храните като ресорно по проблема да оглави единна Национална стратегия. А именно: министерството да подпомогне общините, осигурявайки средства, нормативни текстове и координация по програмата „Кастрирай, ваксинирай, обезпаразити и върни“ в общините.

За това, че обратно на добрите европейски практики на публично-частно партньорство не просто не търсите съдействието на неправителствените организации, а прокарвате законодателни промени, които да изключат гражданския сектор от работата по проблема.

За това, че като ветеринарен лекар и министър си позволявате откровени спекулации с цел да се нагнети напрежение, да се посее раздор и непоносимост като се поляризира обществеността относно проблема с кучетата, за да бъде избегнат конструктивният диалог и анализ на слабата, неметодична, корумпирана работа на общините и министерството по проблема.

Очакваме от Вас да излезете с чест от ситуацията, да поемете своята политическа отговорност като Министър на земеделието и храните и да подадете оставка.

Оставаме готови за диалог.

София 09.04.2012

1 Организация за защита на животните „Четири лапи - България“

2. Фондация „Animal Rescue Sofia“, член на OIPA

3. Сдружение „На ти с природата“

4. Гражданско сдружение "Дружество за защита на животните-Шумен"

5. Гражданско сдружение "Помощ за бездомните кучета от приятел" – Ардино

6. “Brücke der Hoffnung für Hunde in Not” DE - 83329 Waging am See / Deutschland

7. “Tierschutzverein/Tierschutzhof SOS-Colliehilfe e.V.” DE-32369 Rahden / Deutschland

8. “Deutsch-Griechischer Tierschutzverein e. V.” DE-51107 Köln / Deutschland

9. Ovidefarm, Холандия

10. Stichting Dierennood, Холандия

11. Animal Foundation Platform, Холандия

12. Tierhilfe Sofia, Швейцария

13. Гражданско сдружение "Обич и грижа"

14. Сдружение "Приятели на котката"

15. СНЦ "ГРИЖА И ПОДСЛОН ЗА ВСЕКИ"

16. "СНЦ Граждански контрол - защита на животните"

17. Гражданско сдружение „Град за отговорни хора“

18. Сдружение с общественополезна дейност "Дай лапа"

19. Сдружение с нестопанска цел с общественополезна дейност „ Национален клуб Ротвайлер – НКР, Република България“

20. Гражданско сдружение "Помощ за животинки в беда"

21. Фондация „АФА – България“

22. Гражданска група за образование и помощ"Приятели на американския питбул териер в България "

4

23. „ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ " ЛОМ - 2003 "- ГР. ЛОМ

24. „Германо-българска помощ за животните“ - клон Русе

25. Animal Rights Protection Association / Сдружение за защита правата на животните

26. Фондация "Надежда за безпризорните"

27. Фондация "Приятели на животните- Бургас"

28. Фондация "Шарко"

29. Сдружение „Приятели на животните“

30. СНЦ" Заедно срещу насилието над животните"

31. НПО „Верни очички Балчик“

32. НПО „Обич за Обич Добрич“

33. НПО „Зелен фар Приморско“

34. Федерация "Грижа за бездомните кучета"

35. Stichting PIN, Холандия

36. Dierenbelangen, Холандия

37. Гражданско сдружение "Летс Адопт - България"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини