Google Maps увековечиха кв. Тева - ВИДЕО


Google Maps увековечиха кв. Тева в гр. Перник!Това забеляза днес репортер на perunik.com.

Приличащата на извънземно същество кола на Google Maps бе забелязана днес по обед да обикаля улиците на кв. Тева. Така световната Интернет общност най-после ще има възможността да се наслади на гледки от престижния пернишки квартал и да ги сравни с местата, където всеки потребител на Интернет мрежата живее.

Какво е Street View

Това е технология на Google, която показва панорамна гледка от различни улици на градове в целия свят.

Може да се използва паралелно с приложенията Google Map и Google Earth. Щом достигнете до най-голямото увеличение при картите в градовете или при сателитните изображения, визуализацията се трансформира в снимки от улици и площади.

Образите не представляват реалната картина, а моментна снимка от датата, в която колите на Google са минали по съответната улица и са направили снимки.

10 евродържави още са “скрити” от камерите

- Google Street View не е активен на територията на 10 страни членки на Европейския съюз (ЕС). Това са България, Кипър, Румъния, Латвия, Литва, Малта, Полша, Унгария, Словения, Словакия.

- Wi-Fi данни са били събирани на територията на 17 страни членки на ЕС. В момента на територията на 2 от тези страни Google Street View не е активен (Австрия и Белгия).

- В 11 от 17-те държави са били проведени разследвания, основно във връзка с нерегламентиран достъп до Wi-Fi мрежи и други лични данни (Австрия, Белгия, Чехия, Финландия, Германия, Италия, Великобритания, Испания, Люксембург, Швеция, Ирландия).

- Понастоящем разследванията са завършили единствено във Франция, Великобритания и Ирландия. Те са допълнени и от разследвания в 4 държави извън ЕС: Австралия, Канада, САЩ и Швейцария.

- В пет от държавите членки е бил изискан достъп до харддисковете на Google.

- В 3 държави от ЕС е бил поискан достъп до пълната база payload данни (Испания, Франция, Холандия). Извън държавите членки на ЕС такъв достъп е изискан единствено в Канада.

- В 6 държави от ЕС е изискано заличаване на данни (Франция, Испания, Австрия, Дания, Ирландия, Великобритания).

- В 3 държави от ЕС е било проведено и паралелно наказателно разследване. В Белгия и Люксембург то е било под формата на неофициални контакти с прокурор. В Германия е било проведено цялостно отделно наказателно разследване.

- Извън страните в ЕС наказателно разследване е било провеждано в Австралия и САЩ (в 38 щата).

Всеки може да поиска цензура

Всеки гражданин на света, който забележи в Google Street View нарушение на личното си пространство, може да поиска изображението да бъде замъглено.

Някои хора биват заснети, докато вървят по улиците. Понякога се случва да се вижда интериор от апартаменти или дворове, които не могат да бъдат зърнати от обикновените минувачи. Достатъчно е засегнатият човек да натисне бутона Report a problem (докладвай за проблем - англ.) в долния ляв ъгъл на страницата и да попълни формуляра. Екипът на Google твърди, че реагира бързо.

В много държави се практикува предварително обявяване в медиите в кой ден и час излизат колите в даден град, за да се пазят хората, които не искат да бъдат снимани.

Евросъюзът: Не само лицата, а и хората да бъдат замъглени

Да се прилагат и усъвършенстват технологиите за почерняване на изображенията, като се ориентират към изцяло замъгляване на хората, а не само на лицата им.

Това посъветва Google европейската работна група по защита на данните към Еврокомисията.

Според евроекспертите колите с камерите трябва да “пропускат” да заснемат чувствителни сгради като болници и църкви.

Препоръчва се и екипите да не излизат на снимки рано сутрин и да не се снима с прекалено висока резолюция, която би показала белезите и недъзите на минувачите. Евросъюзът изисква от Google задължително да уведомява населението преди снимки в даден град.

Надничат и в домашния компютър

Основните скандали с Google Street View досега бяха свързани с възможността колите с камери да получават данни от безжичните интернет мрежи на местата, където преминават.

Ако имате рутер вкъщи, а по улицата снима екип на Google, е възможно да бъдат разкрити вашите MAC адреси (уникален идентификатор в мрежовия интерфейс). В Холандия например компанията е отнесла солена глоба, защото е събрала 3,6 милиона MAC адреса.

Опасенията на интернет специалистите са, че при незащитени Wi-Fi мрежи Google може да извлече имейл адреси, използвани в момента на снимането, IP адреси на компютри, имена и фамилии на хора, както и най-различни други лични данни. Колите с камерите имат способност и да локализират базовите станции на мобилни оператори, но не е известно дали могат да събират данни за телефонни разговори.

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини